Studio TiM

Riječki izdavač objavio knjigu Sonje Smolec “Priče iz sobe na kraju hodnika”

Davor Mandić

U Studiju TiM kažu da se radi o još jednom naslovu ponajprije za mlade čitatelje



Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je novi roman Sonje Smolec »Priče iz sobe na kraju hodnika«. U Studiju TiM kažu da se radi o još jednom naslovu ponajprije za mlade čitatelje.


– Davor je naizgled jedan običan 13-godišnjak koji se veseli ljetnim praznicima. Međutim, umjesto obećanog ljetovanja, uslijedilo je poprilično neugodno iznenađenje. Roditelji su ga poslali u turopoljsko selo Boguizanogu dok ne riješe neke svoje nesuglasice (tata je, naime, ovisnik o kockanju, što ozbiljno počinje ugrožavati obitelj na svim poljima svakodnevnog života).


I tako se dečko sa zagrebačkog asfalta našao u staroj kući tete Slavice, okružen kokošima, mačkama i… beskrajnom dosadom. Pa ta njegova teta – privremena udomiteljica – nema čak ni TV! Ljetovanje definitivno nije krenulo obećavajuće.





Sve dok nije upoznao Lorenu, svoju vršnjakinju u koju se pomalo čak i zaljubio, i dečke s kojima je znao igrati nogomet, a koji će postati njegovi suparnici kada je u pitanju Lorena – kažu u Studiju TiM.


Sonja Smolec rođena je u Puli 1953. godine. Od 1956. do 1985. živjela je u Zagrebu, a danas živi u Velikoj Gorici. Urednica je nekoliko knjiga poezije domaćih i inozemnih autora. Članica je Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Društva hrvatskih književnika, Svjetske udruge suvremenih pjesnika (Larisa, Grčka) te Udruge Jutro poezije.


Od 2005. do 2006. bila je urednica časopisa Spark što ga izdaje Udruga umjetnika iz Velike Gorice. Poezija Sonje Smolec objavljena je u mnogim domaćim i međunarodnim časopisima i zbirkama poezije, internetskim časopisima i blogovima (Švedska, Izrael, Mađarska, Nigerija, Južna Afrika, SAD, Njemačka, Kanada).


Dobitnica je međunarodne nagrade za kratku priču do 100 riječi pod pokroviteljstvom španjolske fundacije Cesar Egido Serrano, kada je održano i svečano primanje kod princeze Leticije, sadašnje španjolske kraljice (svibanj 2021.).


Na natječaju Udruge Webstilus osvojila je nagradu za najljepšu zbirku poezije za 2014. godinu, a riječ je o zbirci »Korijeni«. Za roman namijenjen djeci i mladima »Marama s bubamarama« na 31. Lovrakovim danima u Velikom Grđevcu 2018. dodijeljena joj je nagrada »Mato Lovrak« za najbolji dječji roman.


Godine 2021. osvojila je nagradu Artefakt za drugi nastavak trilogije »Predskazivač – Predskazivač 2 (Prijatelj)«