Knjiga Zoje Strenja-Šolaja

“Planet nasmijani”: Izdavačka kuća Studio TiM objavila kratki roman za djecu i mlade

Kim Cuculić

Roman je ilustrirala Iva Dukić, slikarica i ilustratorica iz Kastva



RIJEKA – Izdavačka kuća Studio TiM objavila je kratki roman za djecu i mlade autorice Zoje Strenja-Šolaja (ilustrirala Iva Dukić) naslova »Planet Nasmijani«.


»Jedne večeri Jona nije mogao zaspati. Zurio je kroz prozor na devetom katu svog nebodera u nebo obasjano zvijezdama. Najednom se nad gradom prosula meteorska kiša. Jedan bolid odvojio se od ostalih i krenuo prema Joninu neboderu. Na prozorski prag spustio se maleni svjetleći čovječuljak i jednostavno ga upitao želi li poći s njim u nepoznato. Ne razmišljajući previše, Jona je prihvatio primamljiv poziv i tako je započela njegova svemirska avantura. Susrest će tako Jona neobične nasmiješene likove, upoznati druge planete i njihove nesvakidašnje stanovnike te pritom naučiti koliko je krhka i važna ravnoteža svega što nas okružuje«, ukratko je opis radnje romana.


Zoja Strenja-Šolaja rođena je 1947. u Zadru. U rodnom gradu je završila gimnaziju te diplomirala na Filozofskom fakultetu i zaposlila se u jednoj zadarskoj srednjoj školi. Uz posao je završila postdiplomski studij, magistrirala temom »Korelacija nastave književnosti i slikarstva« i nastavila raditi kao srednjoškolska profesorica. Godine 2009. odlazi u mirovinu i seli se u Rijeku. Članica je HDP-a.




Zbirka dječjih priča »Danoćev savršeni svijet« objavljena joj je 2005. u nakladi Dječje slovo. Kasnije izlaze i romani za odrasle: »Reptili i Roundabout« (Konzor, 2007. i 2011.) te roman »U vrtložini« (Disput, 2020.). Roman je bio u polufinalu za nagradu »Janko Polić Kamov«. Povremeno se javlja kratkim pričama na internetskim portalima.


Iva Dukić slikarica je i ilustratorica iz Kastva. Rođena je 1989. godine u Rijeci.


Nakon završene Građevinske tehničke škole upisuje Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Tijekom studija počinje se zanimati za ilustraciju i tada nastaju njezine prve ilustrirane knjige za djecu i odrasle. Diplomirala je 2015. godine radom na temu važnosti slikovnica na razvoj djece te stekla zvanje magistre primijenjene umjetnosti.


Nastavlja ilustrirati knjige za djecu, naslovnice, sadržaje za časopise i društvene mreže. Zanimaju je stare priče i legende koje imaju velik utjecaj na njezin umjetnički izričaj. Sudjelovala je na raznim događanjima i skupnim izložbama diljem Hrvatske. Trenutačno živi i radi u Kastvu.