Novi roman

“Priče iz Drugozemske” Sare Kopeczky Bajić – novi naslov riječkog Studija TiM

Davor Mandić

U svakom kutku Drugozemske skriva se nova priča: od Maštograda na sjeveru, preko Grada Zaboravljenih Stvari, sve do Grada Vječnog Sunca na jugu. Junaci priča raznoliki su, kao i njihove pustolovine, kažu u Studiju TiMRIJEKA – Izdavačka kuća Studio TiM iz Rijeke objavila je novi roman splitske autorice Sare Kopeczky Bajić naslova »Priče iz Drugozemske«. Radi se o još jednom naslovu ponajprije najmijenjenom mladim čitateljima, kažu u Studiju TiM.


– U svakom kutku Drugozemske skriva se nova priča: od Maštograda na sjeveru, preko Grada Zaboravljenih Stvari, sve do Grada Vječnog Sunca na jugu. Junaci priča raznoliki su, kao i njihove pustolovine: spretna baka odlazi u potragu za zmajem zajedno sa svojom unukom, dječak koji mrzi knjige doživljava preobrazbu kada riječi postanu zapanjujuće stvarne, brda se pretvaraju u trolove, drveće ima moć prenošenja u druge svjetove, životinje govore, duge su divovski voćni bomboni, a misteriozna tvornica proizvodi predmete za koje nitko ne smije saznati. Svi junaci željni su pustolovina, ali ponekad ih ta želja odvodi u situacije iz kojih se nije tako lako izvući – piše u najavi knjige, koja donosi i citat: »Tragovi čarolije nalaze se posvuda; sljedeći put kad budeš čitao neku dobru knjigu, osjećat ćeš kao da si opet u knjižnici Snježne kule i doživljaj neće biti ništa manje uzbudljiv. Kad začuješ neku staru, dobro poznatu melodiju, prisjetit ćeš se vilenjaka i njihove glazbe. Kad se prvi put zaljubiš u neku djevojku, za tebe će ona biti ljepša od svih princeza i vila Maštograda.«


Sara Kopeczky Bajić (1992.) odrasla je i živi u Splitu. Prozu i poeziju objavljivala je u časopisima, zbornicima i na portalima u zemlji i inozemstvu. Osvojila je drugo mjesto na natječaju Zlatko Tomičić i prvo mjesto na natječaju Ulaznica. Osvojila je nagradu Trećeg Trga za zbirku priča »U potrazi za jugom« (2020.) te nagradu Mak Dizdar za zbirku pjesama »Kamen, školjka, papir« (2021.). U nakladi Hena coma objavila je i zbirku kratkih priča »Više ne znam tko si«.