Novitet

Naklada Ljevak izdala “Kritiku političkog uma” Zlatka Kramarića

Kim Cuculić



ZAGREB – Naklada Ljevak objavila je knjigu Zlatka Kramarića »Kritika političkog uma«. U samome uvodu autor pojašnjava da je u djelu »riječ o političko/teorijskoj poetici koja inzistira na svakodnevnom bilježenju i kritičkom komentiranju recentnih političkih, kulturnih i inih procesa, prije svega, u hrvatskom društvu«.


Svi ti procesi uglavnom su dio tzv. slabe povijesti, ali mi smo i dalje uvjereni da se u tim, naizgled nevažnim i često nepovezanim sitnicama krije velika većina odgovora na mnoga naša otvorena političko-historijska pitanja. Zlatko Kramarić (Osijek, 1956.) profesor je makedonske književnosti i kulture, teorije književnosti i kulturalne antropologije. Od 1992. do 2008. godine bio je zastupnik u Saboru RH. Trenutačno je veleposlanik Republike Hrvatske u Albaniji. Prije toga bio je veleposlanik RH u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu te generalni konzul RH u Banja Luci, Bosna i Hercegovina.


Na prvim demokratskim i višestranačkim izborima 1990. godine izabran je za gradonačelnika Grada Osijeka. Tu je dužnost obnašao u četiri mandata, do 2005. godine. The National Institute u Washingtonu dodijelio mu je 1997. godine prestižnu nagradu »W. A. Hariman« koju su, među ostalima, dobili i V. Havel, A. Saharov, M. Albright jer je tijekom ratnih devedesetih godina, vremenu usprkos, sustavno promicao liberalno-demokratske vrijednosti, zagovarajući politiku mira, dijaloga i pomirenja.




Izraelsko Ministarstvo turizma proglasilo ga je 2004. godine »ambasadorom dobre volje«.