Skrivena više od stoljeća

Minijaturna knjiga pjesama male Charlotte Bronte na dražbi; početna cijena je 1,25 milijuna dolara

Hina

Reuters

Reuters

Knjiga nije viđena u javnosti od studenog 1916., kada je prodana na dražbi u New Yorku za 520 dolara



Minijaturna knjiga pjesama, koje je napisala 13-godišnja Charlotte Bronte, predstavljena je u četvrtak u New Yorku nakon što je bila skrivena od javnosti više od stoljeća.


Knjižica, manja od igraće karte, s 15 stranica zbirka je deset neobjavljenih pjesama iz 1829.


Pod naslovom “Knjiga rima (sic) Charlotte Bronte, koju nitko ne prodaje, a tiskala je sama”, svezak je ručno ušiven u originalne smeđe papirnate korice.




To je posljednje od više od dvadesetak minijaturnih djela koje je stvorila autorica “Jane Eyre” za koja se zna da su u privatnim rukama.


Knjiga nije viđena u javnosti od studenog 1916., kada je prodana na dražbi u New Yorku za 520 dolara.


Sada je na prodaju na međunarodnom sajmu starih knjiga u New Yorku s početnom cijenom od 1,25 milijuna dolara.


Knjižara James Cummins Bookseller iz New Yorka prodaje “Knjigu rima” u partnerstvu s londonskom tvrtkom za rijetke knjige Maggs Bros.


Oni to čine u ime anonimnog prodavača “koji želi biti siguran u buduće očuvanje djela”, rekli su u priopćenju za javnost.


Sajam je otvoren u četvrtak i traje do nedjelje.


Postojanje rukom pisane “Knjige rima” odavno je poznato stručnjacima, budući da se spominje u biografiji Bronte koju je napisala Elizabeth Gaskell 1857.


No, same pjesme, čiji naslovi uključuju “Ljepota prirode”, “Pjesme prognanika” i “Vidjeti ruševine babilonske kule” nikada nisu objavljene.


Odgajane u relativnoj izolaciji u močvarnom selu Haworth u Yorkshireu u Engleskoj, Bronte i njezine mlađe sestre Emily i Anne zabavljale su se izmišljajući zamršene priče smještene u sofisticirani imaginarni svijet.


Njihova je mašta iznjedrila romane hvaljene kao klasike engleske književnosti, uključujući Charlotteinu “Jane Eyre”, Emilyne “Orkanske visove” i Anninu “Stanarku napuštene kuće”.


Kao i mnoge spisateljice tog vremena, izvorno su objavljivale svoja djela pod muškim pseudonimima.


Na početku “Knjige rima”  piše: “Sljede pokušaji rime inferiorne prirode, to se mora priznati, ali oni su ipak moji najbolji.”


Ona također govori o imaginarnom svijetu koji su sestre Bronte stvorile zajedno s bratom Branwellom.


“Ovu sam knjigu napisala ja, ali se pretvaram da su markiz od Duroa i lord Charles Wellesley napisali jednu takvu”, napisala je.


Minijaturni svesci ostali su u obitelji do 1890-ih, kada su se počeli prodavati kolekcionarima u Britaniji i Americi.


Više od 100 godina kasnije i dalje izazivaju veliko zanimanje.