Renomirani umjetnici

Galerija Boyd u Voloskom: Izložba “Zajedničke dimenzije” Šibla i Čurčića

Kim Cuculić



U Galeriji Boyd otvorena je zajednička izložba dva renomirana likovna umjetnika, Duška Šibla i Željka Čurčića, pod naslovom »Zajedničke dimenzije«. Ona je poklon – čestitka posjetiteljima za ove blagdanske dane i čini značajan duhovni i kulturni iskorak ove relativno male zajednice. Kako ističu organizatori, izložba je i potpora danima koji slijede u vidu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.


– Prvenstveno moramo istaknuti gospođu Snježanu Boyd kao organizatoricu i dobrog duha Voloskoga, koja je napravila veliki napor da se sama izložba dogodi i da je marketinški poprati. Također trebamo istaknuti kustosa (ujedno i koautora izložbe) Željka Čurčića na stručnom osmišljavanju događaja te zahvaljujemo Dušku Šiblu što se odazvao da svojim radovima podrži rad galerije, rečeno je na otvorenju izložbe.


Kako se navodi uz izložbu, u Šiblovom stvaralaštvu naglašena je potreba da svoju intimu izrazi kroz likovni izričaj:




– Šibl ekspresionistički teži za transpozicijom stvarnosti: silovitim crtežom, dinamičnom kompozicijom te agresivnim i otvorenim koloritom njegova djela zrače silovitom energijom. Perspektivna i anatomska nepravilnost u prikazivanju ljudskog tijela je manirističke provenijencije. Androginski karakter aktova, isprepletenost sinteza dvaju spolova osnova je izazovne dvosmislenosti, homoerotične panseksualnosti, čineći tako Šibla intrigantnim.


Čurčić također crpi snagu stvaranja u klasicima ekspresionističke i nadrealističke stilistike i duhovnosti s primjesom kubističke optike. Prizma kroz koju promatra stvarnost transpozicija je nje same, građenoj na unutarnjoj emociji pretočenoj u slobodu stvaralaštva. Eros ženskog akta tema je koja ga zaokuplja u njegovim maštanjima, najintimnijim slutnjama. Apstrahirajući sve nebitno, koncentrirajući se na napetu liniju koja tvori volumen ženskog tijela dopire do same srži erotskih uzbuđenja. Sklad ženskih oblina predmet su njegove čežnje, ushita kao izraz njegove nutrine i nit vodilja umjetnikove poetike.


Izložba je otvorena do 7. siječnja sljedeće godine.