Bugarsko priznanje

Festival poezije u Plovdivu: Darija Žilić dobitnica “Orpheusa”

Davor Mandić

Nagrađena je za sveukupnu pjesničku izvedbu na Međunarodnom festivalu poezije u bugarskom PlovdivuPjesnikinja Darija Žilić dobila je nagradu »Orpheus« za sveukupnu pjesničku izvedbu na Međunarodnom festivalu poezije u bugarskom Plovdivu, javljaju iz HDP-a. Pjesme Darije Žilić na bugarski jezik prevela je Dimana Miteva, inače autorica brojnih prijevoda djela hrvatskih književnika i književnica.


Na netom održanom Međunarodnom festivalu poezije u Plovdivu gostovali su pjesnici iz SAD-a, Turske, Španjolske, Srbije, Bugarske, Sjeverne Makedonije, Izraela i Hrvatske. »Orpheus«- Plovdiv 2020 projekt je Plovdiv LIK fondacije, koja promiče razmjenu ideja i kreativnost kroz edukativne i kulturalne seminare, pjesnička čitanja i forume pisaca koji se održavaju u atmosferi grada s bogatim antiknim i medijevalnim nasljeđem.


Darija Žilić autorica je 12 knjiga poezije, proze, književnih ogleda, kritika i intervjua. Dobitnica je nagrade Kiklop za »Pleši, Modesty, pleši« za najbolju pjesničku knjigu u 2010., a iste godine nagrađena je nagradom »Julije Benešić« za »Muzu izvan geta« kao najbolju knjigu eseja u 2010. godini. Kontinuirano prevodi poeziju i prozu s engleskog jezika. Na festivalu se predstavila kratkim videom.