YASNA

Likovna monografija o bogatom stvaralaštvu umjetnice Jasne Skorup Krneti predstavljena u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Sadržaj monografije pred mnogobrojnom publikom predstavili su autorica Branka Arh, književnica Darija Žilić i glavna zvijezda večeri, sama opatijska umjetnica Jasna Skorup Krneta



OPATIJA – Opatija je bila i ostala Jasnin životni habitus iz kojega je povremeno odlazila i kojemu se uvijek vraćala, a to je grad gdje i danas živi i radi u svom ateljeu Yasnasan – rečeno je na maloj sceni Ljetne pozornice, na promociji likovne monografije »Yasna« – o Jasni Skorup Krneta, autorice povjesničarke umjetnosti Branke Arh.


Stoga je i predstavljanje knjige, čiji je raniji susret s ljubiteljima Jasnine umjetnosti spriječila korona, održano baš u Opatiji, u lijepoj noći kasnoga ljeta, a cjelokupnom dojmu svečanosti koja je slavila umjetnost pored zanimljivih sudionika programa dao je upravo i sam ambijent teatra na otvorenome. Jedinstven ugođaj za jednu posebnu knjigu čiji je izdavač Društvo povjesničara umjetnosti Rijeka, a izašla je na 160 stranica. Njezin su sadržaj pred mnogobrojnom publikom predstavili autorica Branka Arh, književnica Darija Žilić i glavna zvijezda večeri, sama opatijska umjetnica, Jasna Skorup Krneta.


Svjedočanstvo istine


Promocija je održana u organizaciji Festivala Opatija i bila je vrlo lijepo osmišljena, a dinamici večeri je velik doprinos dao moderator Voljen Grbac. Predstavljajući ne samo glavne i odgovorne za nastanak ove likovne monografije, već i sudionike u glazbeno-recitatorskom programu, naveo je uz ostalo da oblikovanje knjige potpisuje Vesna Rožman, dok su autori fotografija Istog Žorž i Enzo Kosinožić. Tijekom cijele promocije, na kinoplatnu se vrtjela revija »priča u slici« vezanih za život i stvaralaštvo Jasne Skorup Krneta.


Foto S. Drechsler




Autorica knjige, povjesničarka umjetnosti Branka Arh, govorila je o životnom putu i radu umjetnice o kojoj je iz prave šume materijala trebalo izvući sve najznačajnije niti uz pomoć kojih se može dati odgovarajući presjek kroz njezino bogato stvaralaštvo. Zaključila je kako je monografija svjedočanstvo istine da sve ide svojim tijekom – i život i umjetnost, te kako je u njoj željela dati svoj pogled na Jasnino stvaralaštvo koje je »zaigrano, dekorativno i ima priču«.


– Kad danas razmatramo cjelokupo Jasnino djelo, mnogo jasnije zapažamo kako je umjesto ranjive sebe ponudila iluziju, idealizirani slikarski lik koji je netko drugi, negdje drugdje. I kako je svoju muku i dvojbe uporno zaogrtala plaštom ljepote – napisala je u monografiji Branka Arh.


Slavlje umjetnosti


Književnica Darija Žilić, Jasnina prijateljica, posvjedočila je o ispreplitanju dviju srodnih duša, a da bi večer imala i adekvatnu glazbeno-poetsku podlogu pobrinuli su se mladi umjetnici – nedavno diplomirani glumac Petar Baljak i glazbenik na klasičnoj gitari Zlatko Josip Grgić.


Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler


Svima koji su u Opatiju došli »slaviti umjetnost« zahvalili su i Voljen Grbac i Jasna Skorup Krneta, koja se još zahvalila i svim glavnim sponzorima predvođenim Gradom Opatijom, te svakome poklonila primjerak monografije s posvetom. Sve nazočne je ispred Grada Opatije pozdravila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić, dok je donedavni gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić opatijskoj umjetnici s kojom je imao dugogodišnju uspješnu suradnju i čiji rad iznimno cijeni uručio buket cvijeća. Jasna Skorup Krneta je također zahvalila svima bez čije pomoći monografija ne bi ugledala svjetlost dana, a posebno autorici knjige Branki Arh koja je iz »brda informacija« vješto uspjela izvući sukus.