SVE JE LAKO KAD SI MLAD

Dvoje učenika OŠ Brajda osvojilo nagrade V.B.Z.-a. Roku prvo, a Tari treće mjesto

Katarina Bošnjak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Priča »Šoping groznica« Roka Juretića proglašena je za najbolju priču u kategoriji do 14 godina, dok je priča »Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.« Tare Pije Zekić osvojila treće mjesto



RIJEKA – »Sve je lako kad si mlad?«, glasio je naslov književnog natječaja nakladnika V.B.Z. za kratku priču za mlade, no kako mladi tvrde – nije baš sve lako. Nedavno je u V.B.Z.-ovoj knjižari u Z centru u Zagrebu žiri proglasio po tri pobjedničke priče mladih u kategorijama do 14 godina te od 15 do 18 godina, a među nagrađenima je i dvoje učenika iz Osnovne škole Brajda u Rijeci.


Priča »Šoping groznica« Roka Juretića, učenika 8. razreda OŠ Brajda, je zbog originalnog pristupa temi te humorističnih elemenata proglašena za najbolju priču u kategoriji do 14 godina, dok je priča »Muke po posljednjem tjednu 1. polugodišta školske godine 2021./2022.« učenice Tare Pije Zekić osvojila treće mjesto u istoj kategoriji.


Vijest o osvajanju nagrade iznenadila je i Roka i Taru Piju, no ne zato što su mislili da priče nisu dobre, već jer su primarno pisane kao domaća zadaća iz hrvatskog jezika i književnosti. Kako su oboje objasnili, dok su pisali svoje zadaće, nisu ni pomišljali na to da će s njima kasnije osvojiti 1. i 3. mjesto na književnom natječaju.


Pisati kao Kishon




– Nakon što smo pročitali »Kod kuće je najgore« Ephraima Kishona, profesorica hrvatskog jezika zadala nam je za zadaću uz ponuđene naslove da napišemo priču pisanu na način na koji piše Kishon. Svidjela mi se ideja pisanja komične priče, pa sam si dao truda napisati priču čim bolje – kazao je Roko, koji tvrdi da mu priču nije bilo teško napisati jer je uglavnom koristio događaje iz vlastitog života. Za humor koji je žiri posebno pohvalio, zaslužne su humoristične serije »Brooklyn 99« i »Seinfeld« koje su Roku najdraže.


U Rokovoj priči, koja je bazirana na stvarnim događajima s dodatkom mašte, radi se o tinejdžeru koji odlazi s obitelji u šoping koji za njega predstavlja neopisivo veliku gnjavažu te o ponašanju članova njegove obitelji za vrijeme tog šopinga.
Iako Tara Pia inače nije prevelik obožavatelj pisanja, ovu priču lako je i uspješno napisala, a inspiraciju je dobila razmišljajući o svojem životu, posebice o školskim brigama i obavezama.


– Bilo mi je vrlo lako napisati priču jer sam u nekim stvarima (posebno školskim) prepričavala ono što me muči u životu, a to su, čini mi se, problemi svakog tinejdžera – rekla je Tara u čijoj se priči govori o dječaku koji prepričava svoje probleme u školi i obitelji.


Raznolike teme


U većini prijavljenih priča učenici su se bavili raznolikim temama koje muče njihovu generaciju – od pandemije koronavirusa koja pogađa školstvo, do odnosa s prijateljima, obitelji i razmišljanjima o životu. Profesorica hrvatskog jezika u Osnovnoj školi Brajda, Svijetlana Miljković, na V.B.Z.-ov književni natječaj ukupno je prijavila šest učeničkih radova, a u top 15 radova je ušla i priča još jedne učenice OŠ Brajda, Ane Budimir.


– Rokovu priču sam odabrala jer je jako duhovita, što se odmah prepozna već u prvih nekoliko rečenica, dok je Tarina priča bila zanimljiva upravo zbog toga što je pisana u muškom rodu, čime se odmaknula od sebe te dobro dozirala i školske, kao i tinejdžerske probleme – objasnila je učiteljica Svijetlana Miljković.


Književni natječaj »Sve je lako kad si mlad?« namijenjen je mladima do 18 godina starosti, a inspiriran je knjigom autorice Linn Skaber i ilustratorice Lise Aisato »Mladima«, objavljene u V.B.Z.-ovoj biblioteci Na margini pod pokroviteljstvom programa Kreativna Europa Europske unije. Cilj književnog natječaja »Sve je lako kad si mlad?« je potaknuti mlade ne samo na čitanje, već i na pisanje. Ove su godine na natječaj pristigle ukupno 83 priče sudionika od deset do osamnaest godina starosti iz cijele Hrvatske, ali i iz BiH, a V.B.Z. je u sklopu objave natječaja pokrenuo novu biblioteku V.B.Z. junior koja je posvećena osnovnoškolcima, a u kojoj će se naći zabavne knjige najboljih domaćih i stranih autora i autorica, atlasi, enciklopedije i mnogi drugi zanimljivi i edukativni naslovi koji će razvijati ljubav prema knjizi kod mladih čitatelja.


Žiri za nagrade


Žiri, u kojemu su bili urednica Sandra Ukalović, prevoditeljica i stručna suradnica V.B.Z-a Nikolina Dadić, voditeljica društvenih mreža V.B.Z-a Vedrana Bibić, urednica dječjih knjiga Aleksandra Stella Škec i urednica Koraljka Penavin, u siječnju ove godine odabrao je 15 finalista i finalistkinja.