Nakon stanke

Pred 43. Interliber: Može li probuditi optimizam u domaćem nakladništvu?

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Evo što sve najavljuju nakladnici



Nakon dvogodišnje stanke, 43. Interliber održava se od 9. do 14. studenoga na Zagrebačkom velesajmu u posebnim okolnostima uz covid-potvrde i negativan PCR test, a unatoč izostanku dijela nakladnika, mogao bi probuditi optimizam u otpornost domaćeg nakladništva.


Što najavljuje Školska knjiga


Školska knjiga i ove godine na Interliberu predstavlja cjelovitu izdavačku produkciju s približno sto novih naslova, među kojima su vrijedna beletristička i publicistička izdanja, probrana znanstvena i stručna literatura te velik broj kvalitetnih slikovnica i knjiga za djecu i mlade.


U nizu novih knjiga koje će predstaviti na 460 četvornih metara svojeg štanda u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, iz Školske knjige izdvajaju dvije uspješnice poznatoga američkoga biografa, pisca i novinara Waltera Isaacsona.




“Einstein – Njegov život, njegov svemir” uzbudljiva je biografija jednog od najvećih svjetskih fizičara u kojoj Isaacson otkriva tajne Einsteinova kreativnog uma temeljem dosad nepoznatih dokumenata iz nedavno otvorenih arhiva.


U knjizi “Inovatori – kako je skupina hakera, genijalaca i osobenjaka pokrenula digitalnu revoluciju” Isaacson je uspio proniknuti u karaktere fascinantnih pojedinaca, od prve računalne programerke Ade Lovelace do suvremenih tehnoloških divova poput Billa Gatesa i Stevea Jobsa.


Kad je riječ o domaćim naslovima Školske knjige, izdvaja se “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru” Denivera Vukelića, opsežno znanstveno-popularno djelo namijenjeno širokome čitateljskom krugu, u kojem se prvi put u Hrvatskoj fenomen magije obrađuje na sveobuhvatan, interdisciplinaran način.


U knjizi “U potrazi za Atlantidom – Putovanje arhitekturom za male sanjare” Carla i Renza Piana, slavni arhitekt, dobitnik Pritzkerove nagrade, objašnjava u čemu je vrijednost arhitekture te podsjeća da su javni prostori “obrambene utvrde protiv barbarskog divljaštva”. Tu su i “Vještine učenja” Stelle Cottrell, popularni priručnik o tome kako svrhovito učiti, uspješno završiti studij bez stresa i pronaći posao.


Evo što sve nudi Lumen


Na štandu Lumen izdavaštva najveće uzbuđenje izazvat će “Službena kuharica Harry Potter – Slane i slatke čarolije s atraktivnim jelima iz Velike dvorane Hogwartsa”, nadahnuta filmovima o nezaboravnom čarobnjaku, s 43 recepta među kojima su: Pitice-bundevice, Slani muffini-sove, Lunine duhočale od keksa, Đumbirov dvorac Hogwarts i Hermionina torbica s perlama…


U nizu Lumenovih atraktivnih beletrističkih i publicističkih izdanja ističu se i zbirka pjesama Margaret Atwood “Od dragosti”, te svjetske uspješnice “Doktor Sleep” i “Susannina pjesma” – šesti dio “Kule tmine”, jednog od najambicioznijih književnih serijala u povijesti Stephena Kinga, “Pax – Putovanje kući” Sare Pennypacker, te “Ubojičin učenik”, prva knjiga trilogije “Farseer” Robina Hobba, koja je oduševila Georgea R. R. Martina.


Uspješnice Mozaik knjige


Nakladnik Mozaik knjiga ove godine neće na Interliberu imati promocije knjiga i organiziranja druženja autora s djecom, ali je za svoje čitatelje koji vole potpisane knjige osigurao u oba paviljona, u odjeljku pod nazivom “Knjige s potpisom”, naslove koje će ranije potpisati njegovi autori Pavao Pavličić, Julijana Matanović, Slavko Sobin, Sanja Vejnović, Goran Tribuson, Sanja Polak, Sanja Pilić, Miro Gavran i drugi.


Kao top novitete, Mozaik knjiga izdvaja roman “Težina tinte” Rachel Kadish, profinjeno djelo povijesne književnosti o ženama koje razdvajaju stoljeća, psihološki triler “Obitelj s gornjeg kata” Lise Jewell, te “Društvo ljubitelja Jane Austen” Natalie Jenner, roman koji slavi život i djela velike engleske spisateljice.


“Najveći uspjesi hrvatskog sporta” Davora Lulića i Dražena Berakovića donosi pregled svih hrvatskih sportskih uspjeha na jednom mjestu, prateći povijest hrvatskog sporta dugu više od 120 godina, uključujući i posljednje uspjehe naših sportaša na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.


Mozaik knjiga objavio je i novu kuharicu Jamieja Olivera “Povrće”, u kojoj jedan od svjetski najpriznatijih kuhara svakodnevice nudi ukusna i jednostavna jela koja slave čari povrća.


“Judita” Mire Gavrana vrijedna je knjiga za sve ljubitelje nacionalne književnosti i kolekcionare, a ukoričuje istoimeni Marulićev ep i Gavranov roman te biblijski izvornik koji je nadahnuo Marulića i Gavrana. “Spremište Trešnjevka” Tomislava Šovagovića zaključna je knjiga autorove autobiografske pripovijesti o djetinjstvu sa 60 priča posvećenih Zagrebu u drugoj polovini 1980-ih.


Knjiga “Meksički roman strave” meksičko-kanadske spisateljice Silvije Moreno-Garcia feministička je verzija romana strave koja se prodala u više od pola milijuna primjeraka s obje strane Atlantika, a New Yorker, NPR, Washington Post, Vanity Fair, Marie Claire i drugi proglasili su je najboljom knjigom 2020. godine.


Tu su i “Dobro susjedstvo” autorice hitova New York Timesa i Sunday Timesa Therese Anne Fowler, te “Paradoks dugovječnosti” Stevena R. Gundryja, novi nastavak autora uspješnice “Paradoks biljaka” koji nas ovoga puta uči kako stariti na zdraviji način.


Kad je riječ o knjigama za djecu, iz Mozaika knjiga izdvajaju “Otac Božić i ja”, novi nastavak magičnog božićnog serijala Matta Haiga.


Svjetski bestseler Stilus knjige


Nakladnik Stilus knjiga iz svoje ovogodišnje interliberske ponude izdvaja nagrađivani svjetski bestseler “Pčelar iz Alepa” britanske spisateljice ciparskoga podrijetla Christy Lefteri, dosad prodan u više od milijun primjeraka i preveden na 25 jezika.


Tu je i nova knjiga hit-autorice Ingrid Divković “Stare duše ne stare: Um”, u kojoj ta književnica i blogerica progovara o odnosu prema suprotnom spolu, partnerskom prožimanju, platonskoj ideji ljubavi, te kompleksnim obiteljskim odnosima u patrijarhalnom društvu.


Od beletristike se ističe i roman “Tišina za oči” slovensko-hrvatskoga pisca Branka Šömena, potresna priča o pripadnicima tzv. Sonderkommanda, logorašima iz Auschwitza zaduženima za obavljanje najgorih poslova izvlačenja i spaljivanja leševa iz plinskih komora zloglasne tvornice smrti.


Od publicistike, iz Stilusa izdvajaju knjigu “Kako pričati priče djeci” Josepha Sarosyja i Silke Rose West, u kojoj autori pretvaraju ključne sastojke pripovijedanja u iznenađujuće jednostavnu metodu koja svakoga može učiniti stručnjakom za pripovijedanje.


“Odgovori iz raja” autorice bestselera Sunday Timesa Therese Cheung i medija Claire Broad knjiga je namijenjena svakome tko se ikada zapitao postoji li zagrobni život i je li uistinu moguće stupiti u kontakt s duhovnim svijetom.


“Čudotvorna moć intuicije” duhovni je vodič s mnoštvom praktičnih savjeta, vježbi i meditacija britanske iscjeliteljice Emme Lucy Knowles, koja piše za najpoznatije svjetske lifestyle časopise kao što su Cosmopolitan, Grazia i Elle.


Knjiga međunarodno poznatog govornika i success coacha Antonija Nevesa “Prestanite živjeti na autopilotu” poticaj je na suočavanje sa surovom istinom o tome kako smo dospjeli tu gdje jesmo, poziv na suosjećanje, iskrenost i odgovornost prema vlastitom životu.