Još traje natječaj

Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište bira novog intendanta, kandidatkinje Dubravka Vrgoč i Iva Hraste – Sočo

Tihana Tomičić

Dosad je poznato da bi kandidatkinje za to prestižno mjesto u nacionalnoj kulturi mogle biti aktualna intendantica Dubravka Vrgoč te posebna savjetnica u Ministarstvu kulture i medija, operna solistica i pedagoginja Iva Hraste-SočoZAGREB – Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu bira novog intendanta – natječaj je raspisan prije desetak dana, i traje čak mjesec dana, a riječ je o ponovljenom natječaju s obzirom da je prvi, koji je bio raspisan 27. kolovoza, morao biti poništen jer je ispuštena zakonska obaveza po kojoj u pozivu treba jasno pisati kako prednost pri odabiru imaju osobe s iskustvom branitelja.


No, čini se da ta formalnost uopće neće biti bitna pri konačnom odabiru, jer je dosad poznato da bi kandidatkinje za to prestižno mjesto u nacionalnoj kulturi mogle biti aktualna intendantica Dubravka Vrgoč, koja će se boriti za svoj treći mandat na tom mjestu te posebna savjetnica u Ministarstvu kulture i medija, operna solistica i pedagoginja Iva Hraste-Sočo. Nitko drugi dosad nije javno potvrdio kandidaturu, no natječaj je još otvoren pa ima vremena i za druga imena. U tom kontekstu nedavno se spominjala mogućnost da se u utrci nađe i intendant HNK-a Ivana pl. Zajca Marin Blažević, i to uz podršku same ministrice Nine Obuljen Koržinek, mada mu je novi mandat u Rijeci tek započeo, no on je potom sam nedavno za jedan tjednik izjavio kako se iz utrke i povukao kad je vidio da postoje neki drugi favoriti.


Iza njegova odustanka sigurno se krije i pritisak na ministricu od desnog krila HDZ-a, koji nikako nije spreman podržati čovjeka koji je bio najbliži suradnik za njih kontroverznog Olivera Frljića. U medijima se spominjala i mogućnost raznih drugih kandidatura, ali zasad se čini da su ovo dvije najozbiljnije kandidatkinje, koje su i javno potvrdile svoj interes za kandidaturu.


Zakonska procedura
Prema zakonskoj proceduri, kandidata za novog intendanta HNK-a hrvatskoj Vladi zajednički predlažu ministrica kulture i zagrebački gradonačelnik. Ako se ne usuglase oko zajedničkog imena, pravo predlaganja ima ministrica kulture jer je država većinski vlasnik HNK-a i ima 51 posto udjela, dok Grad Zagreb ima 49 posto. Stoga će u izboru novog intendanta HNK-a presudnu ulogu imati ministrica Nina Obuljen Koržinek, a samim time i premijer Andrej Plenković. Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija prije raspisivanja natječaja morali su donijeti programski i financijski okvir koji uoči kandidature imaju pravo proučiti svi kandidati za mjesto intendanta, kako bi što kvalitetnije mogli izraditi svoj program.


Zanimljivo je i da aktualna intendantica Dubravka Vrgoč ostaje još skoro godinu dana na tom mjestu – natječaji za ovu funkciju, naime, raspisuju se godinu dana prije isteka mandata. Ona u novu kandidaturu ulazi s pozitivnim financijskim rezultatima kazališta i saniranjem svih minusa, odnosno plusom od 18 milijuna kuna, traženim premijerama i velikom posjećenošću čak i u doba korona-krize, te podrškom dramskog ansambla. Ali ne i opernog i baletnog ansambla te tehnike Hrvatskog narodnog kazališta, koji su se početkom ove godine otvoreno pobunili tražeći njezinu smjenu zbog navodnog mobinga. No, ta je smjena tada odbijena, stoga ona mirno može krenuti u novu kandidaturu. Pritom valja napomenuti da je baš Dubravka Vrgoč poduzela prve korake kako bi HNK konačno dobio i svoju drugu scenu, i to dvoranu od 500 mjesta koja bi se gradila na mjestu kazališnih radionica i skladišta u Adžijinoj ulici, ne tako daleko od kazališne zgrade, za što se već priprema dokumentacija.


Političko imenovanje


S druge strane, ono što je naizgled prednost za drugu kandidatkinju, sopranisticu Ivu Hraste-Sočo, koja ima zapaženu diplomatsku i političku karijeru, zapravo za nju može postati ujedno i otegotna okolnost. Naime, ona je među ostalim trenutno posebna savjetnica ministrice Obuljen Koržinek, pa se postavlja pitanje može li ministrica podržati osobu koja bi na čelo HNK-a trebala doći direktno iz njezina kabineta, a bila je i kandidatkinja HDZ-a na lokalnim izborima u svibnju u Zagrebu, i to kao zamjenica kandidata za gradonačelnika, Davora Filipovića. Njihov je tim na ovim izborima teško poražen, ali ona je ušla u Gradsku skupštinu (iz koje je potom izašla), pa tolika politička izloženost na kraju sigurno otežava izbor Hraste-Sočo na ovu funkciju. Ako bi ona ipak dobila podršku, to bi značilo da se radi o striktno političkom imenovanju, uz amen samog vrha HDZ-a. Hraste-Sočo bila je neko vrijeme i pomoćnica ministra u Ministarstvu kulture, no ovako velike sustave nije vodila, a uz to je bila i članica aktualnog Kazališnog vijeća HNK-a, i to kao predstavnica Ministarstva kulture i medija (u razgovoru za jedan tjednik nedavno je potvrdila da je podnijela ostavku na mjesto predstavnice Ministarstva kulture i medija u Kazališnom vijeću HNK-a u Zagrebu).


A kad je već riječ o Kazališnom vijeću, pitanje je uživaju li njegovi članovi Duško Ljuština i Mladen Čutura, koji u Vijeću predstavljaju Grad Zagreb, povjerenje nove gradske uprave i nove većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Stoga su i tu moguće kadrovske promjene.