KAZALIŠTE

Velika dvorana Teatra &TD nije u funkciji, nakon potresa tek sada ide u obnovu

Ante Peričić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Sve predstave, koje je tehnički moguće izvesti, održavat će se u Polukružnoj dvorani. Dio kazališta zatvoren je iz sigurnosnih razloga



Početkom studenoga zagrebački je Teatar &TD objavio kako njihova Velika dvorana do daljnjega nije u funkciji i to »na temelju analize stanja zgrada, konstrukcije i mišljenja ovlaštenog inženjera građevine (statičara) o sigurnosti korištenja javne zgrade. Sve predstave, koje je tehnički moguće izvesti, održavat će se u Polukružnoj dvorani«.


U funkciji su tako Polukružna dvorana, sanitarni čvor, kafić i dio ureda, dok je ostali dio kazališta zatvoren iz sigurnosnih razloga. Svi se, međutim, pitaju kako je moguće da tri i pol godine nakon potresa kazalište tek sada ide u obnovu.


Upit smo, vezan uz stanje u jednom od najomiljenijih zagrebačkih kazališta, poslali Davoru Šišmanoviću, pomoćniku ravnatelja za kulturu SC-a, a odgovore dobili iz Ureda ravnatelja SC-a.




»Za pretpostaviti je da su oštećenja posljedica i potresa. Vjerojatno u svemu ima tragova vremena. No, to će pouzdano utvrditi tek stručna i ovlaštena dubinska ekspertiza. Neposredno nakon potresa ovlašteni statičari su obišli i pregledali zgradu te nisu utvrdili oštećenja koja bi bila ugroza njezinom korištenju pa od tada do danas – nije bilo razloga zatvarati bilo koji dio &TD-a.«


Analiza stanja zgrade


Naime, Samostalna služba Kultura zatražila je, nakon uočenih oštećenja, pregled stanja zgrade Teatra &TD, a Studentski je centar u Zagrebu koncem listopada zaprimio Analizu stanja zgrade i konstrukcije zgrade samog teatra te Mišljenje ovlaštenog inženjera građevine, to jest statičara o sigurnosti korištenja javne zgrade.



»Na temelju dostavljene predmetne Analize stanja zgrade i konstrukcije zgrade Teatra &TD i Mišljenja ovlaštenog inženjera građevine (statičara) o sigurnosti korištenja javne zgrade od 28. 10. 2023. godine, potrebno je predvorje Teatra &TD, Veliku dvoranu i pozornicu, glumačke garderobe, šminkeraj, SEK, toranj i blagajnu zbog sigurnosti zatvoriti i staviti izvan funkcije.


Zbog zatečenog stanja potrebna je temeljita sanacija, rekonstrukcija i projektiranje na način naveden u Zaključnom mišljenju ovlaštenog inženjera građevine, a sukladno nalazu, nemoguće je biti siguran u dostatnu nosivost konstrukcije u ovom stanju te je najbolje staviti izvan funkcije dio zgrade koji je najviše uništen«, stoji u odgovoru na naš upit.


Prepravljen repertoarni plan


Postavlja se, međutim, pitanje – gdje će se, i hoće li se, igrati velike &TD-ovske predstave koje ne stanu u Polukružnu dvoranu.



– Do kraja ove godine prepravili smo repertoarni plan, igrat ćemo samo one predstave koje su predviđene za izvedbu u Maloj, tzv. Polukružnoj dvorani. U međuvremenu – ovisno i o rezultatima ekspertize oštećenja, to jest trajanju nemogućnosti igranja u Velikoj dvorani, razmišljamo o mogućnosti da pozornicu kina FORUM (u Studentskom naselju »Stjepan Radić«) i MM centra – prilagodimo, opremimo i osposobimo za izvođenje profesionalnih predstava koje zahtijevaju, ili su ranije zahtijevale, Veliku dvoranu.


Ništa se s repertoara ne skida, već se samo pokušavano prilagoditi novonastalim okolnostima. O tome koje će se predstave (hoće li se i kada) poimence gdje izvoditi – javnost i umjetnici bit će na vrijeme obaviješteni.


Što će i koje prostorije ići u obnovu o tome će odluku donijeti specijalizirana nadleštva. Dinamika će, dakako, ovisiti o vrsti i stupnju oštećenja i količini raspoloživih sredstava. Što se tiče završetka obnove i rekonstrukcije, to jest ponovnog vraćanja Velike dvorane u funkciju – mi u SC-u i &TD-u voljeli bismo da to može biti sutra.


No, ipak ćemo svi morati sačekati do prikupljanja nešto više informacija o stanju zgrade i o parametrima koji će diktirati hodogram dovršetka obnove. Dočekati trebamo, dakle, situaciju koja će moći umjetnicima i publici garantirati potpunu sigurnost boravka u kompleksu &TD-a, a svima kao i do sada, vrhunske umjetničke doživljaje, kažu.


Tako nam, za sad, ne preostaje drugo doli sačekati više informacija o stanju zgrade i o parametrima o kojima i ovisi završetak obnove. Nakon »Gavelle« i »Komedije«, još jedno zagrebačko kazalište tako čeka svoje bolje dane, a s njim i njegovi djelatnici i publika.