Pogledali smo premijeru

‘Teorija zavjere’ u Kerempuhu: Lake i teške droge zavjereništva

Nataša Govedić

Autorski tim izabrao je staviti na scenu internetske kratke sekvence / Foto IVAN POSAVEC

Autorski tim izabrao je staviti na scenu internetske kratke sekvence / Foto IVAN POSAVEC

Predstavu suautorski potpisuju dva pisca i dramaturga, Filip Jurjević i Marin Lisjak, kao i redateljica Marina Pejnović. Hrabro je što autorski tim diže poklopac prilično zahuktane parade zavjereništvaZAGREB – Svakodnevno dobivam barem nekoliko cirkularnih mailova na temu kontrole ljudskog bioma pomoću ubrizgavanja cjepiva, globalne urote farmakološke industrije protiv »pravih« (ali zataškano djelotvornih) lijekova te »apsolutno sigurnih« dokaza da COVID-19 nije virus, nego politička kampanja koja vodi u novi totalitarizam. Iz tih se masovno slanih poruka može iščitati i dosljedan stav njihovih autorica i autora prema svijetu: osjećaju se maksimalno izmanipulirano, dezorijentirano i iskorišteno i boje se da će se stupanj njihove instrumentalizacije u budućnosti još više pojačati. Ista grupa ne vjeruje u javnost i javne institucije (često nije njihov dio), sigurna je da se civilizacijski bitne informacije povijesno skrivaju (a ne dijele) i smatra da živimo u sustavu koji je toliko protkan službenim lažima, da svakako ima smisla napraviti svoju navigacijsku kartu »točnih« informacija.I tako svatko tko zna guglati postaje medicinski stručnjak za viruse, dok se upućenost guglaša u političku teoriju i tajne planove državnika i ne spominje: toliko je »neupitna«. Ovaj jezik samouvjerene demagogije postaje sve tvrdoglaviji i sve glasniji, sve se češće koristi u predsjedničkim kampanjama i u reklamnoj industriji, zbog čega zaista ima mnogo razloga da se njime satirički pozabavi i najnovija Kerempuhova predstava »Teorija zavjere«. Suautorski je potpisuju dva pisca i dramaturga, Filip Jurjević i Marin Lisjak, kao i redateljica Marina Pejnović. Hrabro je što autorski tim diže poklopac prilično zahuktale parade zavjereništva, kao i što se ne ustručava pokazati koliko novih iskorištavanja, zarada i manipulacija obavlja ova industrija panične zabave i nešto manje zabavnog paničarenja.


Prizor iz predstave »Teorija zavjere« / Foto IVAN POSAVEC

Prizor iz predstave »Teorija zavjere« / Foto IVAN POSAVEC


 


Scena »spasioca«
Kako se kazalište može nositi s nepreglednim prostranstvima fragmentiranog interneta? Autorski tim izabrao je staviti na scenu internetske kratke sekvence, uposliti ekstremno huškački jezik raznolikog obmanjivanja i njegovo kolažiranje, no scenski su najuspješniji kad demontiraju, a ne samo citiraju internetski prostor. Primjerice, odluka da naglase preobrazbu scenskog lika iz »online« tijela (gdje oprema lika obuhvaća krzneni ogrtač, štitnike i impresivan šljem s rogovima, s vrlo uspravnim držanjem superheroja) u »offline« tijelo (pogrbljeno držanje u donjem rublju), dobar je primjer korištenja teatra i žive izvedbe protiv laskave samodizajniranosti koju svojim korisnicima jamči internet. U interpretaciji glumca Bernarda Tomića, lik Jakea Angelija, jednog od Trumpovih pristalica koji su u siječnju 2021. godine provalili u Capitol Hill, nije slučajno u zgradi američkog zakonodavstva nastupio u kazališnom, »šamanskom« kostimu. Isti je američki desničar evidentiran i kao bivši vojnik i kao aktualni glumac koji traži posao, dakle alternativno zanimanje ovog egzemplarnog zavjerenika svakako je militantno glumačko. Teorije zavjere ne samo da tvrde kako su autoriteti svih struka i profesija lažni, nego nam spremno nude i sebe kao jeftinu i mnogo »jednostavniju« glumačku zamjenu.


Zavjere kao biznis


Materijalni aspekt sektaštva i zavjereništva osobito se jasno vidi i u izvedbi Linde Begonje kao zagrižene i ogorčene protivnice cijepljenja, čiji je govor pun kontradikcija i laži, ali njeni emocionalni apeli, nakon prvotnog priznanja o vlastitoj neplodnosti, odmah zatim i tobožnjoj smrti djeteta koje je navodno sama cijepila da dokaže štetnost cjepiva, dosežu orkanske razmjere. Begonja, međutim, pokazuje i umor i zgađenost »superspasiteljice« nad glupošću ljudi koje obmanjuje, kao što podcrtava i najvažniji aspekt zavjereničkog zanata: zaradu. Oko sektaštva kao čistog profita vrte se i role Josipa Brakusa i Matije Šakoronje, naivnih i anksioznih tragača za vlastitom izgubljenom muškosti. Njihov je model Adolf Shittler, vječito zabrinut oko nedovoljne ratničke spremnosti svojih previše osjetljivih su-mužjaka. Dražen Čuček u elegantnom bijelom sportskom kostimu s hudicom (kostimografija: Vedrana Rapić) nastupa kao njihov pogođeno prezrivi, ujedno i mačoteroristički trener. Meta im je »feminacizam« i globalna vladavina matrijarhata, koji je tobože doveo do toga da se muškarci osjećaju impotentno i melankolično, umjesto da siluju po slobodnom nahođenju. I ovdje je najjača kazališna scena ona u kojoj »divlji« muškarci objese tijelo neposlušne mladenke, dakako pripadnice feminacizma, ali onda svaki ponaosob pokušava s njom nježno plesati ili je barem dotaknuti na način koji podsjeća na ljubavnu intimnost; na dragovoljno zajedništvo.


Kazališni odgovor na prevažnu temu / Foto Ivan Posavec

Kazališni odgovor na prevažnu temu / Foto Ivan Posavec


 


Višak samoće


Kazalište u pravilu najmoćnije operira igrajući potisnute sadržaje, nepriznate čežnje i potrebe, emocije koje su tabuizirane. Konkretno, u »Teoriji zavjere«: očaj ljudske usamljenosti, čija intonacija obilježava čitav niz prizora Kerempuhove predstave, a evidentirana je i kroz citiranje internetskog sastajališta usamljenih duša pod nazivom »I am lonely, will anyone speak to me«. Kako se ekipa ove predstave na mnogo načina nalazi u eksperimentalnom polju imenovanja novih oblika otuđenosti i jednako tako svježih oblika ogorčenog hejtanja bilo kakvog »provjerivog« sustava informacija, ne čudi nas što je izvedba u cjelini prekrcana glumačkim minijaturama. No, na pravom je mjestu kratka satira na temu korupcijske zavjere Josipe Rimac i nespretnosti i neukosti njenih »hobotnica«, što se izvrsno nadovezuje na opću neukost čitavog zavjereničkog polja gurua, šamana i mafijaša. I premda predstava donekle strada od previše jednoličnog ritma kratkih sekvenci i brzih prelijetanja različitih fenomena, istovremeno je ta brza jukstapozicija različitih medijskih sadržaja ujedno i demonstracija »raspada sustavnosti« od koje strada svaka zavjerenička metoda. Pisce Jurjevića i Lisjaka treba pohvaliti zbog pokušaja da uhvate novu apsurdnost zavjereničkog novogovora i da blisko surađuju s glumcima, a redateljicu zbog spremnosti da uđe u cabaret apokaliptičke demagogije. Kakvo god nas kazalište očekuje u godinama koje dolaze, obračun s površnošću i manipulativnošću internetskih pseudoreligioznih proroka (čitaj: mafijaša obmanjivanja) svakako spada u političke prioritete umjetnosti, čijem raskrinkavanju uvelike pomaže humorna prizma. Tročlanom autorskom timu bilo bi dobro trajnije ponuditi malu ili dvorišnu scenu Kerempuhove proljetne i ljetne pozornice, kako bi se mogli nastaviti baviti internetskim »opijatima« identiteta i satiričkim odgovorima na trgovinu ogorčenostima, poznatu i kao teorije zavjere. Tema je prevažna da je napustimo nakon (samo) jedne predstave.