23. sezona

Slovensko, bosansko i makedonsko kazalište gostuju na Ulyssesu

Portal Novi list, Hina

Foto Kazalište Ulysses

Foto Kazalište Ulysses

Mestno gledališče Ljubljana održat će predstavu ”Bog masakra” u petak, 25. kolovoza



Mestno gledališče Ljubljana, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva te Dramski teatar iz Skoplja ovaj tjedan gostuju u sklopu Regionalne unije teatra (RUTA) tijekom 23. sezone Kazališta Ulysses na Brijunima.


Mestno gledališče Ljubljana održat će predstavu ”Bog masakra” u petak, 25. kolovoza. Komad je napisala francuska dramatičarka Yasmina Reza 2006. godine i za njega dobila brojne nagrade .


Brutalna komedija nemilosrdno ogoljuje suvremenu građansku elitu, a bistroumna satira se ogleda u atraktivnim dijalozima i uvjerljivim likovima, poručili su iz Ulyssesa.




Reza i Roman Polanski su komad preradili u filmski scenarij po kojem je snimljen film “Masakr”. Redatelj predstave ”Bog masakra” je Diego de Brea, a igraju Jana Zupančič, Uroš Smolej, Iva Kranjc Bagola i Sebastian Cavazza.


Predstava ”Mirna Bosna” Kamernoga teatra 55, koja prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije, na programu je 28. kolovoza.


“Mirna Bosna” prikazuje “najtvrđu Bosnu”, direktno i bez ikakvih poređenja i drugih pjesničkih ukrasa, kazali su organizatori, te dodali da će “ovaj put ljubitelji slanih šala i smijeha kroz suze doći na svoje”.


Redatelj predstave je Saša Peševski, a igraju Feđa Štukan, Gordana Boban, Vanesa Glođo i Davor Golubović.


Predstava Dramskoga teatra iz Skoplja “Moj muž” bit će izvedena 30. kolovoza.


Dramska struktura ove predstave proizvod je dvaju međusobno isprepletenih materijala i to dramatizacije šest pripovjedaka (Supa, Prazno gnezdo, Preljubnik, Osmi mart, Geni i Lile) i dokumentarni materijal kreiran iz autorskih monologa.


Radnja, kao i dokumentarni dio su tematski čvrsto povezani sa podnebljem i vremenom u kojem se odvijaju bez utemeljenja u dnevno – političkim aktualnostima. Redateljica je Nela Vitošević, a igraju Sara Klimoska, Emilija Mičevska Trajković, Natalija Teodosieva i drugi.


Projekt RUTA, utemeljen je 2019. potpisivanjem Protokola o suradnji između sudionika, u Skupštini grada Beograda. Sudionici RUTE su Beogradsko dramsko pozorište iz Beograda, Srbija, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, BiH, Kazalište Ulysses iz Zagreba, Hrvatska, MGL Ljubljana iz Slovenije, Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora i Dramski teatar iz Skoplja, Makedonija.


Cilj projekta je ostvarivanje suradnje suradnju između teatara u regiji bivše Jugoslavije, te je zamišljen kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima iz koje dolaze sudionici RUTE.