In memoriam

Saša Anočić: Posljednji adio kauboju hrvatskog kazališta i filma

Kim Cuculić

Saša Anočić u gledalištu riječkog kazališta lutaka / Nl arhiva

Saša Anočić u gledalištu riječkog kazališta lutaka / Nl arhiva

U Rijeci je režirao predstave »Komšiluk naglavačke« i »Gulliver u zemlji malih ljudi«, a kao jedan od autora sudjelovao je i u projektu »Prava komedija« HNK-a Ivana pl. Zajca



ZAGREB – Kazališni, filmski i televizijski glumac te kazališni redatelj Saša Anočić preminuo je iznenada u Zaprešiću u 53. godini. Pozlilo mu je nakon povratka iz Splita, u čijem je kazalištu uskoro trebao imati premijeru predstave »Iz života kukaca«. Hrvatsko narodno kazalište u Splitu ovim se riječima oprostilo od prerano otišlog redatelja: »Strašna vijest stigla nam je nakon što smo zajedno s njim u ulozi redatelja odradili još jednu zaigranu i veselu probu na predstavi »Iz života kukaca«. Pokazalo se da mu je to bila posljednja proba u kazalištu koje je živio… Otputovao je za Zagreb nakon probe, došao je pred kuću, ali do svojih najmilijih nije stigao. Sav onaj divan vedri i zabavni duh užitka u zajedničkom radu na stvaranju predstave koja nas je svih zabavljala i veselila, najednom se ugasio, a život u hodnicima splitskog HNK-a i na pozornici je zamro, nestao. Teško nam se prisjetiti ovako zaigranog rada na nekoj predstavi, ovoliko veselja, smijeha i užitka u stvaranju kazališta, a ne pamtimo ni ovakav iznenadni udarac, smrt koja je došla iz vedra neba…«


Saša Anočić u Rijeci je režirao »Komšiluk naglavačke«/ NL arhiva

Saša Anočić u Rijeci je režirao »Komšiluk naglavačke«/ NL arhiva


 


Zapažene uloge


Ravnateljica splitske Drame Marina Vujčić, poznata književnica, napisala je na svojem Facebook profilu: »… Još jučer smo vjerovali da Saša samo nakratko putuje u Zagreb, i nemoguće je bilo povjerovati da nam se iz njega nikad neće vratiti. Pa ako tako zastrašujuće nemoguće stvari mogu postati moguće, onda je možda moguće da i Sašini »Kukci«, u spomen na njega i njegovu kazališnu i ljudsku predanost, zažive na pozornici unatoč njegovoj strašnoj i neshvatljivoj odsutnosti. U ovom času ne znam dugujemo li mu baš to, ili možda potpuni muk u kojem se bez njega ništa ne smije dogoditi. Pretužna sam da bih znala. Hvala ti na svemu, divni, veliki, nezaboravni Čovječe! Adio, Kauboju!«
Saša Anočić rođen je u Osijeku 1968. godine. Diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1998. godine. Isprva je kao glumac bio zaposlen u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, odakle prelazi u Zagrebačko kazalište mladih, a odatle u Kazalište Trešnja, članom čijeg glumačkog ansambla postaje 2003. godine. U Trešnji ostvaruje brojne zapažene uloge: između ostalog je i Strašilo u »Čarobnjaku iz Oza«, Otac u »Mami kao priči«, Lumiere u »Ljepotici i Zvijeri«, Fagin u »Oliveru Twistu«, igra u predstavi »Ne, prijatelj!«… Na pozornici svog matičnog kazališta režirao je predstave »Alisa (prema onoj ‘U zemlji čudesa L. Carrolla’)«, »Pinocchio« i »Frankenstein«, za koje je uz režiju napravio i dramatizaciju.


Prizor iz kultne predstave »Kauboji« / NL arhiva

Prizor iz kultne predstave »Kauboji« / NL arhiva




 


Riječke predstave


Kao redatelj na scenu je postavio brojne naslove, nerijetko autorske projekte u kojima je i potpisnik teksta. Većina predstava nagrađivana je brojnim nagradama, kao što su primjerice »Komšiluk naglavačke« u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca – Zlatni smijeh za najbolju režiju, najbolji tekst i najbolju predstavu u cjelini, te Nagrada Grada Rijeke, Nagrada hrvatskog glumišta, brojne nagrade na Međunarodnom festivalu malih scena, Festivalu glumca… U Rijeci je, u Gradskom kazalištu lutaka, režirao i predstavu »Gulliver u zemlji malih ljudi«, a u riječkom HNK-u sudjelovao je i u projektu »Prava komedija«.
Svojom predstavom »Kauboji«, postavljenom 2008. godine u Teatru Exit i osmišljenom kao kombinacija drame i mjuzikla, napravio je svojevrsnu prekretnicu u kazalištu.
Karte su se rasprodavale u rekordnom broju, a već 2014. godine predstava je brojila 400. izvedbu u Teatru Exit. Za režiju predstave nagrađen je Nagradom hrvatskog glumišta, Plaketom Grada Zagreba, Vjesnikovom nagradom »Dubravko Dujšin«, Marulom za najbolje redateljsko ostvarenje, a predstava u cjelini osvojila je mnogobrojne nagrade.


Anočićev »Gulliver u zemlji malih ljudi« / Nl arhiva

Anočićev »Gulliver u zemlji malih ljudi« / Nl arhiva


 


Brojne nagrade


U Exitu je još postavio predstave »Noževi u kokošima«, »To samo Bog zna«, »Nemirne noge«, »Nas dva i ja« te »GospOUdinNOUbadi«; u zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh predstave »Kad se mi mrtvi pokoljemo« te »O medvjedima i ljudima«. »Smisao života gospodina Lojtrice« i »Niko i ništ« postavio je u KNAP-u.
U GDK Gavelli postavio je »Osmog povjerenika« te »Kiklopa«, koji je 2019. godine osvojio Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini, za najbolje redateljsko ostvarenje te za najbolju sporednu ulogu Živku Anočiću, zatim Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini 36. Susreta kazališta Bosne i Hercegovine 2019. te na 30. Marulićevim danima 2020. nagrade za predstavu u cjelini, za najbolju režiju, za najbolju adaptaciju teksta (Saša Anočić), za glumačko ostvarenje (Franjo Dijak) te za dizajn svjetla (Zdravko Stolnik).
Od filmskih uloga valja izdvojiti one u filmovima »Kauboji«, »Koko i duhovi«, »Libertango«, »Crnci«, »Zapamtite Vukovar«, »Gospođa za prije«, »Armin«, »Mrtvi kutovi«, »Leti, leti«, »Prezimiti u Riju«, »Chico« i »Anđele moj dragi«.