Dodijeljene nagrade

Zatvoreni 34. Marulićevi dani: Najbolja predstava “Zbilja” Tomislava Šobana

Hina

Nagrađeni na Marulićevim danima / Foto NEMI BULAT

Nagrađeni na Marulićevim danima / Foto NEMI BULAT

Maruli za glumačka ostvarenja dodijeljeni su Nini Violić za ulogu u predstavi »Zbilja« i Ljubomiru Kerekešu za kreaciju u predstavi »Slučaj vlastite pogibelji«. Dva Marula dobio je Ivan Plazibat



 


SPLIT – Dodjelom nagrada i izvođenjem predstave izvan konkurencije »Uspavanka za Aleksiju Rajčić« Đorđa Kostića i u režiji Juga Đorđevića Narodnog pozorišta Beograd u koprodukciji s festivalom Sterijino pozorje u splitskom HNK-u zatvoreni su 34. Marulićevi dani. Predstava »Zbilja« Tomislava Šobana proglašena je najboljom u cjelini na 34. Marulićevim danima, a u obrazloženju nagrade se navodi da ta predstava – pronalazeći nove puteve u komunikaciji sa publikom – propituje položaj čovjeka u suvremenom društvu i brutalno otkriva robotizirane obrasce ponašanja koje smo sami sebi nametnuli tijekom evolucije.


Demokratski iskorak


»Scenski pokret je oštar, precizan i čini neizostavni dio predstave kako u vizualnom, tako i u značenjskom smislu. Dinamici izvedbe svakako doprinosi svjetlo koje je u neprestanoj komunikaciji s događajima na sceni, dok glumci kroz fizičke i umne zadatke daju publici priliku da svjedoči utjelovljenju zaista izuzetnog umjetničkog scenskog izraza«, stoji, među ostalim, u obrazloženju. Dodajmo i da ćemo predstavu »Zbilja« 9. svibnja vidjeti na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.




Intendant splitskog HNK-a i ravnatelj Marulićevih dana Vicko Bilandžić je novinarima izjavio da je bogat program Marulićevih dana krojen po mjeri izbornice (Jelena Kovačić), nezavisni žiri donio je odluke po savjesti i u tom je kontekstu, kaže, napravljen demokratski iskorak. Zadovoljni su i popratnim programom iako je bilo pomalo riskantno kako će djeca, mladi i studenti reagirati na Marka Marulića, no svi su programi bili popunjeni.


Ravnateljica drame HNK-a Zagreb Nenni Delmestre pohvalila je predstavu »Zbilja« rekavši da je prekrasno što su dobili nagradu zahvaljujući žiriju koji je imao »poseban senzibilitet« prepoznati predstavu koja je bila eksperiment, ne samo u sadržajnom smislu, te podsjetila da je filmski redatelj eksperimentalnog filma Tomislav Šoban prvi put radio u teatru.


Nina Violić i Livio Badurina glume u »Zbilji« / Foto NEMI BULAT


»Maskama« najviša ocjena publike


Nagradu Marul za suvremeni dramski tekst dobio je Ivor Martinić za dramu »Bilo bi šteta da biljke krepaju« u izvedbi argentinskog kazališta Apacheta Sala/Estudio, a Marula za dramaturgiju Patrik Gregurec i Karla Leko za predstavu »Maske«, nastale u koprodukciji Umjetničke organizacije Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom Exit.


Dvije nagrade Marul, za dramatizaciju/adaptaciju te za režiju dobio je Ivan Plazibat za svoj rad na predstavi »Slučaj vlastite pogibelji« Kristiana Novaka u izvedbi HNK-a Varaždin u koprodukciji s HNK-om Ivana pl. Zajca Rijeka. Maruli za glumačka ostvarenja su dodijeljeni Nini Violić za ulogu u predstavi »Zbilja« i Ljubomiru Kerekešu za njegovu kreaciju u predstavi »Slučaj vlastite pogibelji«, dok je Marul za umjetničko ostvarenje dobila predstava »Simfonije/Turpituda« u produkciji Eurokaza u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim inženjerskim savezom.


Publika 34. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najvišu prosječnu ocjenu od 4,89 dobile su »Maske« autora, redatelja i izvođača Dražena Šivaka.


Publici je najbolja predstava »Maske« / Foto MARKO ERCEGOVIĆ


Žiri čitatelja


Nagradu žirija čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija dobila je Nives Ivanković za ulogu u predstavi »Crvena voda« Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljana, dramatizaciji Ivora Martinića, a u izvedbi HNK-a Split. Na ovogodišnjim Marulićevim danima prikazano je 11 predstava u službenoj konkurenciji, jedna izvan konkurencije te više od 40 popratnih programa. Festival je ugostio više od 600 glumaca, redatelja, producenata, glazbenika, tehničkog osoblja i brojnih drugih. Organiziran je u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Književnog kruga Marulianum, Umjetničke akademije Split, Muzeja Grada Splita, Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, Gradske knjižnice »Marko Marulić« i Centra za cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata.