EP rukometaša

Razočaravajućoj Hrvatskoj u bolnom porazu zatvorena vrata polufinala

Igor Duvnjak

Foto Reuters

Foto Reuters

Hrvatska rukometna reprezentacija doživjela je drugi uzastopni poraz u skupini u Kölnu



Hrvatska se od navodnog lovca Mađara pretvorila u lovinu, nakon svega viđen je slavljenički suparnički ples suparnika koji su nadigrali momčad izbornika Gorana Perkovca čiji su momci pokunjeni morali slušati pjesmu pobjednika.


Hrvatski se sastav opet “istaknuo” raznoraznim cikličkim rupama u obrani te tehničkim greškama i promašajima u ionako često bezidejnom napadu koji je golmana Bartucza promovirao u heroja sa 16 obrana.





Zbroji li se sve, hrvatska u utakmici u kojoj je za proboj u polufinale pobjeda bila imperativ, nije zaslužila drugo nego ovako bolan poraz koji je praktički zatvorio vrata polufinala, ne računa li se teško ostvariva teorija.


Hrvatska je i s Mađarima morala krenuti u lov na važne bodove bez oboljelog iskusnog kapetana Domagoja Duvnjaka, koji se još uvijek liječi od viroze.



Suigrači slavnog Đakovčanima su započeli utakmicu sa nekoliko ishitrenih napada, dovoljno da nakon nepunih pet minuta prepuste vodstvo suparnicima za koje je s crte uskoro u dva navrata poentirao njihov poznati pivot, dosta najavljivani Banhidi.


Kazna za promašaje


Sedmorka izbornika Gorana Perkovca se potom zbunila s igračem više, prodala je loptu i još primila pogodak za 3:5.


I inače je prokišnjavao hrvatski obrambeni krov pa je golmanov “kišobran” bio nedovoljan, kako su Mađari za deset minuta dali čak sedam golova i poveli pritom s prijetećih tri gola razlike, hrvatska klupa je bila prinuđena rano pozvati “time out”.



U igru je uveden Tin Lučin, ali minute su prolazile, a nije bilo pomaka u hrvatskoj igri. Uz ostalo se zaredalo i nekoliko neiskorištenih zicera za što je brzo stigla kazna, Lekai je iz sedmerca povećao razliku, povisio je na 9:5.


Kao Kuzmanović s Francuzima, i Matej Mandić je krenuo upomoć momčadi, do sredine poluvremena skupio je već pet obrana, a Hrvatska je uspjela prepoloviti zaostatak.



Luka Lovre Klarica je hrvatski niz protegnuo na 3:0, svođenjem zaostatka na minimum s igračem manje uzvitlao je očekivanja preokreta.


Hrvatska je, međutim, i dalje bila “u čekaonici” da bi Lučin iz daljine zabio s igračem manje u tom dugom lovu za zaostatkom od gola – dva, sve tako do same završnice poluvremena.



Poslije tih trideset minuta u poluvremenu u kojem je za Mađarima kaskala i s četiri gola zaostatka, Hrvatska je kod 13:14 i sedam Mandićevih obrana imala posljednji napad za izjednačenje, ali nije uspjela odigrati pravu akciju za toliko željeni pogodak.


Kad neće Hrvatska, hoće Mađarska, ubrzo početkom nastavka naši su sjeverni susjedi opet odmakli za dva koraka na otvaranju u kojem su golovi počeli curiti na kapaljku.



Kako je njegova momčad u osam minuta nastavka dala samo jedan pogodak, Perkovac je lijek za efikasnost potražio u “time outu”. U igru je vratio Lučina, a Mateo Maraš je efektnim golom donio treće izjednačenje, 16:16, čekano još od početnih 3:3.


Poticaj s tribina


U eri je to hrvatskog naleta u kojem je Igor Karačić pogodio i za vodstvo 17:16, drugo osim onih početnih 1:0. Uz to je Dominik Kuzmanović među vratnicama dobrim obranama nastavio među vratnjicama gdje je Mandić stao.



Oglasili su se i brojni hrvatski navijači, pokušavajući s tribina biti poticaj njihovim ljubimcima na terenu gdje se odvijao veliki rat živaca, obilježen brojnim izjednačenjima.


Tako je uoči same završnice, u kojoj se Hrvatska korak po korak,našla u matnoj poziciji kada je Lekai s igračem više realizirao sedmerac za 21:23.



Da bude gore, suci su nakon gledanja snimke isključili i Verona Načinovića, no Lučin je uspio poentirati, a pet minuta do kraja Jerko Lovre Klarica je izjednačio 25:25.


Kod 25:26 Lučin je prodao loptu, suparnici su poentirali i popločili hrvatski put u poraz.



Hrvatska u svojoj idućoj utakmici skupine I druge faze EP-a igra u ponedjeljak s Islandom od 15.30 sati, a svoj posljednji nastup u skupini ima u srijedu s domaćinom, susret s Njemačkom se igra od 20.30 sati.


Hrvatska – Mađarska 26:29


Utakmica drugog kola skupine I druge faze Europskog prvenstva rukometaša: Hrvatska – Mađarska 26:29 (13:14). Lanxess Arena. Gledatelja 18.000. Suci: Bojan Lah, David Sok (Slovenija).


HRVATSKA: Mihić 1, Šostarić, Karačić 3, Maraš 2, Načinović 2, Kušan 1, Mamić, Cindrić, Lučin 5, Šipić, Glavaš 5 (2), Srna 3, Klarica 3, Jelinić 1, Kuzmanović, Mandić, Ivić.


MAĐARSKA: Sipos 1, Boka 2, Z. Krakovszki, Ligetvari, B. Krakovszki, Mathe, Fazekas 3, Banhidi 3, Szöllösi, Szita, Ancsin 6, Bodo 4, Ilić 1, Rosta, Lekai 3 (3), Hanusz, Imre 6, Ando, Palasics, Bartucz.


Isključenja: Hrvatska 8, Mađarska 10 minuta. Sedmerci: Hrvatska 2 (2), Mađarska 4 (3).