29. izdanje

Otvorene kultne riječke Male scene. Publiku očekuje osam sjajnih predstava

Kim Cuculić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Festival je otvoren predstavom "Ožalošćena porodica" zagrebačkog Kazališta Kerempuh



RIJEKA – Predstavom »Ožalošćena porodica« zagrebačkog Kazališta Kerempuh, u režiji Ivana Plazibata u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku otvoren je 29. Međunarodni festival malih scena Rijeka.


Ove godine, u selekciji Jasena Boke, na programu je osam predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Austrije.


Foto galerija: Otvorene Male scene Foto: Sergej Drechsler


U svojoj »Riječi selektora« Jasen Boko postavlja pitanje: »Što je danas zbilja, ona koju živimo, ali i ova druga, kazališna?«


Što je danas zbilja?




»Postavljamo li ovo pitanje uz ovogodišnju selekciju Međunarodnog festivala malih scena, zbilja je u središtu pozornosti. Jer, kao da živimo vrijeme kad naša realnost, posebno kod mlađih generacija, sve više napušta zbilju svakodnevice, koja je donedavno bila jedina koju smo poznavali, i seli u virtualni svijet Instagrama, Tik-Toka i društvenih mreža, koje polako zamjenjuju stvarni život. Što je danas zbilja i postoji li uopće? Tim se pitanjem bave predstave koje ove godine gledamo u Rijeci, a da, kako kazalištu i priliči, ne dolaze do konačnih odgovora«, osvrnuo se Boko.



Nakon Nušićeve »Ožalošćene porodice« slijede predstave »Djeca« L. Kirkwood u režiji Nine Šorak i izvođenju Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, Ionescova »Ćelava pjevačica« u režiji Jagoša Markovića i produkciji Centra za kulturu Tivat, Čehovljev »Višnjik« austrijskog Caféa Fuerte čiju režiju potpisuje Danielle Fend Strahm, predstava »Zbilja« u režiji Tomislava Šobana i izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, »Fafarikul« Đ. Čilić u režiji Ivana Planinića i izvođenju zagrebačkog HNK-a, »Gidionov čvor« u režiji Selme Alispahić i produkciji MESS – Intermezzo – Pozorište mladih Sarajevo, a zadnjeg festivalskog dana bit će izveden Sofoklov »Edip« u režiji Vita Taufera i izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd. Predstave se pretežito izvode u HKD-u na Sušaku, jedna u Hrvatskoj čitaonici Trsat te jedna u HNK-u Ivana pl. Zajca.



Izložba i žiri


Kao prateći program u atriju HKD-a na Sušaku od 6. do 11. svibnja otvorena je izložba »Goran Merkaš – Kazališni plakat« nastala u suradnji s HNK-om u Varaždinu.


Predstavljeno je 29 kazališnih plakata, a ova simbolična brojka, s obzirom na 29. MFMS, tek je dio puno šireg opusa autora koji se čuva u arhivi varaždinskog HNK-a.



Festivalski žiri ove godine radi u sastavu: Helena Buljan, dramska glumica iz Zagreba; Bojan Munjin, kazališni kritičar iz Zagreba; Katerina Kocevska, dramska glumica iz Skoplja.


Voditelj okruglih stolova je kazališni kritičar Igor Ružić.


Članovi žirija medijskog pokrovitelja za nagradu »Mediteran« Novog lista su Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Ervin Pavleković.


Umjetnička direktorica Festivala je Edita Karađole Šegvić.