GKL Rijeka

Riječki “Mrljek i Prljek” najbolja predstava “Malog Marulića”

Kim Cuculić

Foto GKL Rijeka

Foto GKL Rijeka

Nagradu za najbolji tekst dobio je David Petrović za tekst predstave »Mrljek i Prljek« Gradskog kazališta lutaka Rijeka



U sklopu programa svečanog zatvaranja 16. festivala hrvatske drame za djecu »Mali Marulić« proglašene su nagrade najboljim ostvarenjima.


Nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi »Mrljek i Prljek« Gradskog kazališta lutaka Rijeka.


“U jasno strukturiranoj dramaturgiji bez redundancija isprepliću se glumačke vještine, jezična raznolikost, humor i najvažnije – edukativna komponenta. Iako tematski određena za usvajanje higijenskih navika kod djece, takva premisa nije oduzela višeslojnost kazališnog uprizorenja. Edukativni je segment suptilno naznačen, a nije uskratio sve ljepote koje nude inovativna scenska rješenja, od vanjskih elemenata do precizno izgovorene dramske riječi. Scensko je uprizorenje maštovito, a glumci su, vođeni spretnim redateljskim rješenjima, slikovnice vjerno prenijeli u trodimenzionalni svijet djece i odraslih”, piše u obrazloženju.




Nagradu za najbolji tekst dobio je David Petrović za tekst predstave »Mrljek i Prljek« Gradskog kazališta lutaka Rijeka.


“Raspisati tekst iz likovnosti izazovan je zadatak s kojim se redatelj David Petrović hrabro uhvatio u koštac. Tekst je koncizan, precizan, bez jezičnih viškova, vješto komponiran kao priča u cjelini, kompozicijski čist i duhovit. Predstava je, jezično rečeno, ukrasni pridjev slikovnici”, piše u obrazloženju.


Nagrada za najbolju režiju pripala je Ivanu Plazibatu za predstavu »Alo, to sam ja« Gradskog kazališta lutaka Split. Za najbolja glumačka ostvarenja nagrađene su Ana Marija Štefanac i Stipe Gugić.


Nagrada »Zdenka Mišura« za najveći kazališni izazov otišla je Tamari Kučinović za predstavu »Ne idi daleko« Dječjeg kazališta u Subotici.


Nagrada za najbolju dramatizaciju ili adaptaciju teksta pripala je Tamari Kučinović za dramatizaciju teksta »Divlji konj« Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.


Nagradu za kolektivnu igru dobio je ansambl predstave »Divlji konj«, a najbolji je ansambl predstave »Alo, to sam ja«.


Nagrada za promicanje borbe protiv vršnjačkog nasilja pripala je Petri Cicvarić za tekst predstave »Dislike« Gradskog kazališta Zorin dom u Karlovcu.