Dani talijanske kulture

Premijerno izvedena predstava “La Commedia” Talijanske drame

Kim Cuculić

Serena Ferraiuolo i Giuseppe Nicodemo / Snimio Dražen ŠOKČEVIĆ

Serena Ferraiuolo i Giuseppe Nicodemo / Snimio Dražen ŠOKČEVIĆ

U sklopu Dana talijanske kulture u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci, premijerno je izveden omnibus »La Commedia« Talijanske drame, u suradnji s Hrvatskom dramom HNK-a Ivana pl. Zajca. Redateljice i redatelji su Annie Jin Wang i Jen Pitt, Giulio Settimo, Giuseppe Nicodemo, Marco Di Stefano, Nenad Pavlović, Giorgio Amodeo i Denis Brižić



RIJEKA  Nakon »Prave komedije« na hrvatskom jeziku, koja je nastala kao rezultat novinske polemike ansambla Hrvatske drame i Novog lista, prema istom konceptu Renate Carole Gatice i Marina Blaževića nastala je posve nova i drugačija predstava na talijanskom jeziku.


U sklopu Dana talijanske kulture u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci, premijerno je izveden omnibus »La Commedia« Talijanske drame, u suradnji s Hrvatskom dramom HNK-a Ivana pl. Zajca. Redateljice i redatelji su Annie Jin Wang i Jen Pitt, Giulio Settimo, Giuseppe Nicodemo, Marco Di Stefano, Nenad Pavlović, Giorgio Amodeo i Denis Brižić.


– Polemika u temeljima nastanka ove predstave, koja je zapalila kreativnu vatru, zapravo ima vrlo malo veze s Talijanskom dramom. Mi nismo dobili kritike vezane uz naše komedije, a još manje da nismo imali dovoljno komedija. Od početaka do danas, komedija u Talijanskoj drami bilo je mnogo, brojnije su od bilo kojeg drugog žanra – kaže ravnatelj Talijanske drame i jedan od redatelja Giulio Settimo te nastavlja: »Predstava u kojoj se odgovara na pitanje: »Što je prava komedija?«, odnosno koncept omnibusa nas je oduševio. Nismo željeli napraviti dvije jednake predstave, nego ponuditi dva različita omnibusa. Izbor redatelja je drugačiji, razlikuju se naslovi i niti koje se provlače kroz predstave…«




Osim toga, Settimo navodi kako se Hrvatska drama usredotočila na polemiku u Novom listu, koja se nije odnosila na Talijansku dramu, pa su stoga koncentrirali svoju predstavu upravo na činjenici da se izvodi na talijanskom jeziku s pjesmama, malim parodijama, između komada.


U predstavi glume članovi Talijanske i Hrvatske drame: Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Lucio Slama, Anton Plešić, Serena Ferraiuolo, Giuseppe Nicodemo, Elena Brumini, Anastazija Balaž, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Edi Ćelić, Nikola Nedić i Mario Jovev. Scenograf je Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Autori glazbe i teksta pjesama su »Žlice i gitara«, odnosno Mario Jovev i Nikola Nedić.


U predstavi sudjeluju i glazbenici Petra Zoretić na saksofonu, Osman Eyublu na violini i klavijaturama te Rajko Ergić na bubnjevima. Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku.