Djelo Dore Dlbianco

Predstava “Kad je stao svijet” u režiji Vita Taufera premijerno izvedena u “Zajcu”

Kim Cuculić

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Ovo je priča o neobičnom slučaju kada je smrt jednog čovjeka poremetila cjelokupnu ravnotežu svijeta. Ono za što se vjerovalo da je intimna obiteljska drama poprimilo je razmjere svjetske krize, a sve je zajedno pokušala sanirati domaća hrvatska vlada

RIJEKA – U HNK-u Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena predstava “Kad je stao svijet” suvremene hrvatske autorice Dore Delbianco, u režiji slovenskog redatelja Vita Taufera. Predstava je nastala u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula, a Taufer sada nakon deset godina ponovo režira u Hrvatskoj drami riječkog “Zajca”. Za ovu komediju Delbianco je 2016. osvojila Nagradu “Marin Držić”. U njezinom dramskom rukopisu pronalazimo elemente realistične komedije i groteske, s duhovitim dijalozima. Dora Delbianco poseže za realizmom kojem dodaje komedijski prizvuk s tonom groteske, farse i satire.

Foto galerija: Predstava 'Kad je stao svijet' u HNK Ivana pl. Zajca Foto: Mateo Levak


Kako se navodi u najavi predstave, “Kad je stao svijet” podjednako posuđuje od čeških humorista i harmsovskog apsurda, situacijske komike i satiričnih alata, da bi se ispisala do zavojite cjeline premrežene bizarnim situacijama.
“Galerija obično-neobičnih likova priziva dinamičnu ansambl-predstavu koja putovanje započinje jednim tajanstvenim nestankom, a završava u nasilnoj spirali političkog pragmatizma. Zamah ove drame ambiciozan je, ali usprkos tome što se pred nama pojavljuju predsjednici i ministri, veleposlanici i zastupnici, inspektori i novinari, pa i sâm papa, osjećamo da smo u tekstu koji nas na sebe nagovara nekom neuhvatljivom toplinom i šarmom koji razoružava. Ovo je priča o neobičnom slučaju kada je smrt jednog čovjeka poremetila cjelokupnu ravnotežu svijeta. Ono za što se vjerovalo da je intimna obiteljska drama poprimilo je razmjere svjetske krize, a sve je zajedno pokušala sanirati domaća hrvatska vlada.”
Dramaturginja je Dina Vukelić, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Mate Matišić, oblikovatelj svjetla Dario Družeta, a video potpisuje Ivan Marušić Klif. Uloge tumače Mario Jovev, Dean Krivačić, Irena Tereza Prpić, Romina Tonković, Deni Sanković,  Olivera Baljak, Nika Ivančić, Aleksandar Cvjetković, Sven Šestak, Guido Venturini / Dan Sertić.