14. izdanje

Ovogodišnja Noć kazališta počinje u – Opatiji. Poznati svi detalji manifestacije

Hina

Foto Petar Fabijan

Foto Petar Fabijan

Sudjeluju 44 hrvatska grada s ukupno 150 uključenih institucija - javnih i nezavisnih kazališta, centara za kulturu, pučkih otvorenih učilišta i nezavisnih kazališnih skupina



ZAGREB – Četrnaesta Noć kazališta, koju organizira Narodno sveučilište Dubrava, održat će se 19. studenoga u 44 hrvatska grada s ukupno 150 uključenih institucija – javnih i nezavisnih kazališta, centara za kulturu, pučkih otvorenih učilišta, nezavisnih kazališnih skupina i kazališnih umjetnika.


»Nakon dviju kompleksnih godina koje su bile obilježene epidemiološkim mjerama i ograničenjem broja gledatelja, ove godine smo se vratili punom snagom s velikim brojem mjesta diljem zemlje«, kazala je na konferenciji za novinare voditeljica Dječjeg kazališta Dubrava Sandra Banić Naumovski.


Nezavisna i narodna kazališta


Ovogodišnja noć počet će 17. studenoga u Opatiji, a završiti 26. studenoga u Stažnjevcu, koji prvi put sudjeluje u manifestaciji. Praksa da se osim same centralne manifestacije 19. studenoga, u kojoj sudjeluje najveći broj kazališta i mjesta, manifestacija održava i nekoliko dana prije i poslije, pojavljuje se već nekoliko godina jer to traži i kazalište i publika, naglasila je Banić Naumovski.




U ovogodišnjem izdanju prvi put će sudjelovati i nezavisna kazališta Empiria Teatar, Kunst Teatar te Teatro Verrdi. Kao i dosad, uključena su i narodna kazališta pa će se tako Noć kazališta održati u riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, splitskom, varaždinskom, šibenskom, zadarskom HNK-u te Istarskom narodnom kazalištu u Puli. Što se tiče otoka, i ove godine sudjeluju Hvar i Šolta. Publiku očekuje velik broj predstava za sve uzraste, dječjih predstava koje će se održavati u jutarnjim satima, predstava za odrasle koje će se održavati u popodnevnim, noćnim i kasnim noćnim satima. Uz to, održat će se i velik broj popratnih programa kojima je cilj otvoriti prostor za bližu suradnju i upoznavanje kazališnih umjetnika i publike – koncerata, izložbi, radionica te suradnje s lokalnim OPG-ovima.


Banić Naumovski istaknula je programe koji će se održati u nekim kazalištima, a radi se o otvorenim probama ili posjetima kazalištu uz razgovor s kazališnim umjetnicima. Tako će u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici publika moći posjetiti kazalište i razgovarati s glumcima, u HNK-u Split se već tradicionalno organizira obilazak kazališta, a u Pučkom otvorenom učilištu u Samoboru publika će se moći družiti uz glazbu sa zaposlenicima i umjetnicima.


Izložba »Maske i daske«


Riječki HNK organizira otvorenu probu uz razgovor s kazališnim umjetnicima, a Gradsko kazalište lutaka Rijeka priprema poseban tematski razgovor s publikom o tome kako nastaje kazališna predstava. U osječkom Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića održat će se »Najnoćniji koncert« te će nakon predstave njihovi glumci pjevati songove iz predstava.


Irena Peša, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta »Dr. Ante Starčević« u Gospiću najavila je da će tamo biti otvorena izložba »Maske i daske« u sklopu koje će biti prikazana povijest kazališnih gostovanja u Lici, arhivska građa vezana za povijest kazališnih izvedbi i kazališnih gostovanja na području Like u periodu od 19. do prve polovice 20. stoljeća. Kunst Teatar će u sklopu manifestacije izvesti predstavu »Školjka šumi«. Premijernu izvedbu u Dječjem kazalištu Dubrava imat će predstava »Peća i vuk« pod redateljskom palicom Marija Kovača. (Hina)


Riječki i opatijski program


Na službenim stranicama Noći kazališta Festival Opatija za 17. studenoga najavljuje u Centru »Gervais« predstavu Lude kuće »Potpuni stranci« prema filmu »Perfetti sconosciuti« redatelja Paola Genovesea. Zatim 20. studenoga u »Gervaisu« gostuje predstava »Privatni životi« Noëla Cowarda.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka izvest će predstavu »Pčelica Maja«, uz tematski razgovor s publikom »Kako nastaje predstava – od slikovnice do inscenacije«.


U HNK-u Ivana pl. Zajca bit će izvedeni »Cavalleria rusticana & Gianni Schicchi«, moći će se razgledati Kazališna Galerija »Zajc«, a najavljena je i otvorena proba za predstavu »Enrico IV.« uz uvodno obraćanje gledateljima.
Kulturni centar Kalvarija najavio je program »Festival glupih viceva« Kotar Teatra.