Zagrebačko kazalište mladih

Pojedinac protiv korumpiranog sustava: Neprijatelj naroda” Henrika Ibsena premijerno izveden u ZKM-u

Hina

foto: ZKM

foto: ZKM

Uz Telalovića u predstavi glume Anđela Ramljak (Gospođa Stockmann), Pjer Meničanin (Peter Stockmann), Adrian Pezdirc (Hovstad/Billing), Frano Mašković (Aslaksen) i Ugo Korani (Horster).



ZAGREB – Zagrebačko kazalište mladih izvelo je sinoć dramu Henrika Ibsena “Neprijatelj naroda” u režiji i adaptaciji Ivana Penovića, kao prvu premijeru u ovoj godini i posljednju koprodukcijsku predstavu u dvogodišnjoj suradnji sa Schauspielom Stuttgart i Novim kazalištem iz Varšave.


Ibsenova drama, kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, govori o pojedincu koji se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj.


Doktor Thomas Stockmann, glumi ga Jasmin Telalović, otkrije da je zbog zagađene vode kupalište koje prehranjuje čitav grad izvor zaraze među posjetiteljima te kreće u bitku za ono što drži javnim interesom – popravak vodovoda, no u tome ne nalazi istomišljenika.




Uz Telalovića u predstavi glume Anđela Ramljak (Gospođa Stockmann), Pjer Meničanin (Peter Stockmann), Adrian Pezdirc (Hovstad/Billing), Frano Mašković (Aslaksen) i Ugo Korani (Horster).


Drama “Neprijatelj naroda” bila je, u vrijeme nastanka, autorov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame “Sablasti”, a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva, ističe Tomislav Zajec u popratnom tekstu predstave.


“Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava na taj način postaje prostor aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja ali i neodustajanja. S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića, kojemu je to prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ZKM-u, izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature, ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava Katalonac (Teatar &td) ili Flex (KunstTeatar)”, dodaje Zajec.


Scenografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografkinja Ana Fucijaš, autor projekcija Lovro Mrđen, za glazbu su zaduženi Karlo Mrkša i Filip Triplat, lutke je izradio Miljenko Sekulić, a oblikovatelj svjetla je Toni Modrušan.


Predstava je nastala kao posljednja koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, a u sklopu projekta Europski ansambl, koji vodi Oliver Frljić.