Provokativno djelo

Povratak na repertoar. ZKM najavljuje obnovu i danas aktualne predstave “Mladež bez Boga”

Kim Cuculić

Foto Marko Ercegović

Foto Marko Ercegović

Riječ je o autorskom projektu osnivača Montažstroja Boruta Šeparovića, koji je u »Mladeži bez Boga« stvorio potresnu sliku mladosti izgubljene u tehnologiji



ZAGREB – Zagrebačko kazalište mladih najavljuje obnovu predstave »Mladež bez Boga«, pet godina nakon premijere (veljača 2019.), koja dolazi u vrijeme kada su se mnoge od tendencija i problema koje predstava istražuje dodatno produbile u stvarnom svijetu.


Ova suvremena postdramska interpretacija romana Ödöna von Horvátha, koja je također inspirirana djelima Franca Bifa Berardija, odražava današnju Europu suočenu s nihilizmom, socijalnim darvinizmom, bijelim kršćanskim identitetom i ekstremnom digitalnom generacijom. Riječ je o autorskom projektu osnivača Montažstroja Boruta Šeparovića, koji je u »Mladeži bez Boga« stvorio potresnu sliku mladosti izgubljene u tehnologiji i društvenom sistemu koji ne nudi nikakve odgovore, već svojom usredotočenošću na potpuno lažne vrijednosti u mladima budi otpor koji vodi u pokolj. Predstava nastala u koprodukciji ZKM-a i Montažstroja vraća se na repertoar kao i dalje nevjerojatno aktualna, društveno angažirana, provokativna pa i brutalna. »Mladež bez Boga« na sceni je ZKM-a ponovo od 26. do 28. siječnja te tijekom veljače i ožujka.


Predstava je od premijere naišla na odličan prijem publike i kritike. Izrazito izvedbeno zahtjevan komad, u promatraču nužno budi istinsku jezu nad mišlju da negdje u nekoj školi neki mladi čovjek pomišlja na masovni pokolj. U Šeparovićevoj režiji predstava preispituje raspad humanističke ideje zajednice, opsesiju samopromocijom i novom radikalizacijom, tematizira pitanja odgoja, obrazovanja i društvenog utjecaja fašizma na mlade, pružajući snažnu kontekstualnu važnost u trenutnom društvenom i političkom kontekstu.




Uoči ponovnog postavljanja na scenu redatelj Borut Šeparović smatra da »Mladež bez Boga« više nego ikad odražava stvarnost u kojoj živimo, služeći kao snažna kritika društvenih trendova i izazova s kojima se suočava suvremena mladež.


»Omogućuje publici da preispita svoje stavove i razumije dublje uzroke radikalizacije i nasilja u društvu. Digitalizacija i društvene mreže pridonijele su povećanju osjećaja otuđenosti i izolacije među mladima, često rezultirajući mentalnim oboljenjima kao što su depresija i anksioznost. Ovo odražava ključne teme predstave ‘Mladež bez Boga’, one o usamljenosti i otuđenju mladeži u modernom društvu, što reflektira pesimističnu stvarnost, potaknutu globalnim događajima i osobnim tragedijama«, tumači redatelj.