Najavili

HNK Zagreb predstavio planove do kraja sezone, imaju 14 premijera

Kim Cuculić

Foto Mara Bratoš

Foto Mara Bratoš

Ukupna posjećenost kazališta u prošloj godini bilježi 92 posto, a godina je završena s pozitivnim saldom



Uprava Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održala je konferenciju za novinare na kojoj je predstavila rezultate iz protekle godine te planove do kraja sezone. Konferenciji su prisustvovali intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, ravnatelj Opere Giorgio Surian i ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.


Intendantica je istaknula kako je zagrebački HNK u pandemijskoj godini uspio izvesti 14 premijera i 249 izvedbi.


Naglašeno je da je HNK u Zagrebu uspio protekle godine održati svoje programe i zadržati svoju publiku. Ukupna posjećenost kazališta u prošloj godini bilježi visokih 92 posto, a godina je završena s pozitivnim saldom na računu, rečeno je.


Baletne i operne premijere




Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina je, uspoređujući stanje s nekim europskim kućama, naglasio činjenicu da je ansambl ostao u vrhunskoj formi, radeći bez prestanka.


Izdvojio je vrhunske kreacije »Ponos i predrasude«, »Orašara« koji je već tradicionalno izazvao najveće zanimanje publike, te »Decadance« izraelskog koreografa Ohada Naharina koji je značio snažan repertoarni iskorak u kojem su plesači pokazali vrhunsku spremnost za suvremene stilove.


Ova će predstava na ljeto biti izvedena u sanktpeterburškom teatru Boljšoj, što će biti kruna ovogodišnje sezone. Jakovina je najavio premijeru tradicionalnog baleta »Giselle« te »Gospođu Bovary« u koreografiji Valentine Turcu.


U Operi je ravnatelj Giorgio Surian naglasio vrhunsku razinu premijernih izvedbi Gluckove opere »Orfej i Euridika« redateljice Anice Tomić, »Posljednjeg intermezza« Berislava Šipuša, Puccinijeve »Lastavice« u scenskoj i vizualnoj postavci slavnog Huga de Ana te komorne opere »Medij« Gian Carla Menottija.


Opera je u pandemijskim uvjetima priredila brojne muzičke programe u sklopu Ljetnih večeri HNK-a, a do kraja sezone ravnatelj Surian najavio je premijere »Traviate« i »Eugenija Onjegina« s najboljim domaćim snagama i gostima iz inozemstva.


Drama i gostovanja


Za Dramu HNK-a protekla je godina bila u ženskom znaku, od praizvedbe nagrađenog teksta Monike Herceg »Gdje se kupuju nježnosti«, nove drame »64« Tene Štivičić, do »Genijalne prijateljice« Elene Ferrante.


Ravnatelj Ivica Buljan govorio je o novoj generaciji redateljica poput Marine Pejnović i Arije Rizvić, koje su pokazale vrhunsku spremnost da preuzmu najzahtjevnije projekte.


Do kraja sezone najavio je premijere »Povijest pčela« Maje Lunde u režiji Erika Ulfsbija, »Zločin na kozjem otoku« redatelja Paola Magellija te autorski projekt Bobe Jelčića koji će biti prikazan u mreži europskih teatara Prospero.


Drama HNK-a u koprodukciji s teatrima iz Toulousea i kazalištem Ulysses priprema Čehovljevog »Ujaka Vanju« u režiji Galina Stoeva, »Ratne reportere« redatelja Sebastiena Foucaulta te projekt oko redateljice Katie Mitchell koji će režirati Anica Tomić.


Buljan je najavio i gostovanja koja su koprodukcije HNK-a u Zagrebu, pa ćemo tako vidjeti kultni »Subotex« Thomasa Ostermeiera, »Ljubav« Pippa Delbona i »Bratstvo« Carole Guiela Nguyen.


Intendantica Dubravka Vrgoč rekla je kako do kraja sezone sa svojim timom i ansamblima želi prikazati vrhunska ostvarenja te finale europskih projekata koji su produkcijski bili spremani nekoliko sezona unatrag. Najavila je i ove godine Ljetne večeri s bogatim programom na otvorenom, ispred kazališta.


Osvrt na Konzorcij


Dubravka Vrgoč osvrnula se i na izjave o osnivanju Konzorcija nacionalnih kazališta, u kojima se u negativnom kontekstu spominje zagrebački HNK i naglasila da je upravo ona pokrenula redovite radne sastanke svih intendanata i to od 2015. godine.


Zagrebački je HNK jedino nacionalno kazalište koje je gostovalo u cijeloj zemlji, od Pule, Pazina, Čakovca, Vukovara do Dubrovnika, te s čak deset gostovanja u HNK-u Rijeka i petnaest u splitskom HNK-u, istaknuto je.