Kolektiv Igralke

Dokumentarna predstava “Bakice” ponovo u riječkoj Filodrammatici, evo kako do karata

Portal Novi list

Prizor iz predstave "Bakice"

Prizor iz predstave "Bakice"

Od premijere u prosincu 2020. godine "Bakice" broje deset rasprodanih izvedbi, a iduće reprize bit će održane 9. i 10. svibnja u Filodrammatici



Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke ponovno postavlja dokumentarnu predstavu “Bakice” u riječkoj Filodrammatici.


Od premijere u prosincu 2020. godine “Bakice” broje deset rasprodanih izvedbi, a iduće reprize bit će održane 9. i 10. svibnja u Filodrammatici.


Za njih je ostalo još pokoje mjesto koje možete rezervirati na [email protected]. Ulaznice se kupuju neposredno prije predstave, a iznose 40 kuna.




“Bakice” su nastale prema svjedočanstvima siromašnih žena starije životne dobi koje preživljavaju skupljajući plastične boce. U gradu su svugdje oko nas, ali tko su one? Koje su njihove životne priče?


Autorice predstave upoznale su i prenijele priče četiriju žena koje su si odabrale imena Albina, Ljudmila, Marta i Suzana, a njihove priče povezuju s onima svojih vlastitih baka i drugih žena koje poznaju.


Neočekivano zabavna i dirljiva, ovo je predstava o radu, dostojanstvu, mladosti i starosti, preživljavanju i životu žena starijih od 65 godina, i o svima nama.


Predstava je izazvala ne samo veliki interes publike i pohvale kritike, već je inspirirala i istraživačke novinare te saborsku zastupnicu Radu Borić da o temi predstave progovori direktno u Hrvatskom saboru.


Osim što poziva na promjene na sistemskoj razini, ova predstava utječe i na pojedinačne živote. Donacije za popratnu programsku knjižicu dijele se na četiri dijela i idu direktno suradnicama i protagonistkinjama predstave – Albini, Ljudmili, Marti i Suzani.


“Bakice” su međunarodni autorski projekt umjetničke organizacije Kolektiv Igralke, koju čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija klase Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.


Predstava nastaje u koprodukciji sa Savezom udruga Molekula iz Rijeke te Kulturno umetniškim društvom Transformator iz Ljubljane, režiji slovenske redateljice Tjaše Črnigoj, u suradnji s riječkim umjetnicama Tanjom Blašković (kostimografija) i Paolom Lugarić (scenografija).


Ovaj međunarodni projekt nastaje u produkciji Kolektiva Igralke i Saveza udruga Molekula iz Rijeke te KUD-a Transformator iz Ljubljane, a kao dio službenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.