Koprodukcija Kolektiva Igralke

Predstava “Cure” dobila pet nagrada na međunarodnom kazališnom festivala u Rumi

Ervin Pavleković

Foto Doroteja Buhač

Foto Doroteja Buhač



RIJEKA – Autorska i izvođačka ekipa dokumentarne predstave »Cure« Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke, u režiji Tjaše Črnigoj te koprodukciji Kolektiva Igralke, HNK-a Ivana pl. Zajca i Zavoda Vidne nedavno je osvojila pet nagrada na ovogodišnjem 27. međunarodnom kazališnom festivalu Art Trema fest u srpskoj Rumi, koji se održavao od 27. do 31. ožujka.


Predstava »Cure« dobila je brončanu Termine masku, treću nagradu za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji profesionalnih komornih formi, koju dijeli s predstavom »Naš sin«, zatim posebnu nagradu za društveno angažirani teatar, a uz to, Ivan Botički i Tijana Todorović nagrađeni su za najbolju scenografiju. O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu Nedžma Čizmo, Marina Vujčić te Zijah Sokolović.


Prema odluci Treminog žirija Aktivnih građana u kulturi predstava »Cure« osvojila je prvu nagradu za najbolju komornu predstavu, a Anja Sabol, članica Kolektiva Igralke, je za ulogu u »Curama« nagrađena za najbolju žensku ulogu.




Podsjetimo, dokumentarna predstava »Cure« nastala je prema ispovijestima žena triju generacija, izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina, a na primjeru osobnih priče žena ocrtava se promjena vremena i društveno-političkih sistema. Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice nude poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne govorimo.


Nedavno nagrađena predstava »Cure« ovoga mjeseca sudjeluje i na Festivalu hrvatske drame Marulićevi dani u Splitu, a u konkurenciji za festivalske nagrade uz nju će se naći i riječki »Rastanci« Mani Gotovac u adaptaciji Elvisa Bošnjaka i režiji Anstasije Jankovske te »Slučaj vlastite pogibelji« Kristiana Novaka u režiji Ivana Plazibata, varaždinsko-riječka koprodukcijska predstava ostvarena u okviru konzorcija K-HNK.