Premijera

Dogodovštine klaunice LiLe ukazale se i pred publikom u riječkoj Dječjoj kući

Katarina Bošnjak

Predstava je nastala u koprodukciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT iz Zagreba i Umjetničke organizacije CLOU iz Rijeke, a izmaštana je prema slikovnici Nine Sabo



RIJEKA – Mjesec dana nakon zagrebačke premijere, predstava »LiLa« svoju je premijeru imala i u Rijeci, i to u Dječjoj kući. Ova neverbalna klaunsko-lutkarska predstava nastala je u koprodukciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT iz Zagreba i Umjetničke organizacije CLOU iz Rijeke. Izmaštana je po istoimenoj slikovnici autorice Nine Sabo i pretočena u predstavu uz redateljicu Moranu Dolenc, a u njoj su zabilježene dogodovštine klaunice LiLe, koja kroz predstavu otkriva da njezin nos sam od sebe može poprugiti, podugiti i naoblačiti se.


U trajanju od 40 minuta, predstava kroz humoristične elemente prikazuje LiLino putovanje do duge, a uz brojne humoristične digresije upoznaje se i LiLin karakter, neobične supermoći te sadržaj njezina žutog kovčega. Nakon riječke premijere koja je oduševila prisutne mališane, razgovarali smo s Ninom Sabo o nastanku predstave.


– Već godinu i pol, dvije, Morana i ja pričamo i razmišljamo o predstavi, tako da je sam fizički rad trajao ukupno mjesec dana, najviše je zapravo bilo razmišljanja, sjedenja i kreiranja dok se ne dođe na pozornicu. Ovo mi nije prva predstava u kojoj sam sama, mada nisam ni sad sama, jer imam malu LiLu, ali zna biti zahtjevno, jer se nemaš na koga osloniti i sam moraš crpiti tu energiju, no lijep je osjećaj. Imam tremu, ali kada počne predstava sve odleti među oblake i idem – kazala je.




Cilj predstave je razigranim stilom približiti djeci figuru klauna te im dati do znanja kako je LiLa zapravo slična njima – i ona spava, doručkuje i pere zube, a sve to čini na osebujan način – služeći se klaunovskom logikom. No ona u slobodno vrijeme čini i neke nesvakidašnje stvari – hrva se s pčelama, pokušava plesno preračunati kilometre u lilometre i škaklja oblake do posljednje kapi kiše.


– Jako sam sretna, jer kao što uvijek kažem, totalno sam zaljubljena u lik LiLe, a kao LiLa radim već sedam godina u Crvenim Nosovima te je onda slikovnica zapravo nastala iz te zaljubljenosti, iz maštanja o tome što LiLa radi kada nije u bolnici, u neko slobodno vrijeme. Kada sam redateljici Morani Dolenc poklonila slikovnicu, ona je rekla: »Jasno ti je da ovo mora biti predstava«, a ja sam rekla »okej«. Naravno da mi je drago, lijepo mi je uploviti u taj svoj šareni svijet koji nemam uvijek prilike pokazati cijeli u bolnici, tako da je ovo sad jedna nadogradnja – rekla je Sabo.


Vodeći se motom: Manje je manje, a više je taman, LiLa želi potaknuti male gledatelje da širom otvorenih očiju promatraju sebe i svijet oko sebe, da se odvaže maštati i otputovati onkraj duge, baš kao što to čini i ona. Predstava LiLa je autorski projekt Nine Sabo, glumice i klaunese u Udruzi Crveni Nosovi klaunovidoktori i Morane Dolenc, redateljice i lutkarice. Autorsku glazbu potpisuju Anita Valo i Meri Jaman iz glazbenog sastava MERITAS, a vizual predstave, lutke i scenografiju izradila je Andreja Jandrečić, oblikovanje svjetala Marinko Radočaj, a fotografije potpisuje Marko Delić.