Nina Sabo

U Dječju kuću stiže “LiLa”, klaunsko-lutkarska predstava za djecu

Davor MandićRIJEKA – Autorski projekt Nine Sabo, glumice i klaunese u Udruzi Crveni Nosovi klaunovidoktori, i Morane Dolenc, redateljice i lutkarice, pod naslovom »LiLa«, želi potaknuti male gledatelje da širom otvorenih očiju promatraju sebe i svijet oko sebe, da se odvaže maštati i otputovati onkraj duge, baš kao što to čini i ona. Namijenjena djeci od četiri godine nadalje, predstava u trajanju od 40 minuta premijeru će imati 17. studenoga u Dječjoj kući u 18 sati.


Predstava nastaje u produkciji Lutkarske organizacije koju fakat trebamo – LOFT iz Zagreba i Umjetničke organizacije CLOU iz Rijeke. Kako se kaže u najavi, izmaštana je po istoimenoj slikovnici autorice Nine Sabo, a u njoj su zabilježene dogodovštine klaunice LiLe, koja putem otkriva da njezin nos sam od sebe može poprugiti, podugiti i naoblačiti se.


– Želja nam je razigranim stilom približiti djeci figuru klauna te im dati do znanja kako je LiLa zapravo slična njima – spava, doručkuje i pere zube, a sve to čini na osebujan način – služeći se klaunovskom logikom. Ali LiLa u slobodno vrijeme čini i neke nesvakidašnje stvari – hrva se s pčelama, pokušava plesno preračunati kilometre u lilometre i škaklja oblake do posljednje kapi kiše – kaže se u najavi, uz napomenu da autorsku glazbu potpisuju Anita Valo i Meri Jaman iz glazbenog sastava MERITAS, vizual predstave, lutke i scenografiju izradila je Andreja Jandrečić, oblikovanje svjetla Marinko Radočaj, a fotografije potpisuje Marko Delić.