Valentina Lončarić i Nina Sabo

Bizarna glumačka suigra na krilima teatra apsurda: Gledali smo premijeru predstave “Svinje”

Kim Cuculić

Foto Fanni Tutek-Hajnal

Foto Fanni Tutek-Hajnal

Odnos između sestara Ibru i Male Ibru priziva teatar apsurda - Beckettove likove Vladimira i Estragona iz »U očekivanju Godota« i Ionescovu »Instrukciju« ili pak Genetove »Sluškinje«



U produkciji Umjetničke organizacije CLOU u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku premijerno je izvedena predstava »Svinje« prema tekstu suvremenog hrvatskog autora Tomislava Zajeca.


Podnaslov je »mjuzikl iz života na farmi«, a u središtu dramske situacije su dvije sestre koje na izoliranoj svinjogojskoj farmi žive naizgled idiličnim seoskim životom. Sestre su utjelovile mlade glumice Valentina Lončarić i Nina Sabo, a režiju ove duodrame potpisuje Morana Dolenc.


Predstavu otvara monolog iz Sofoklove »Antigone«, koji nemušto govori jedna od sestara. Odnos između sestara Ibru – Odabrane i Male Ibru priziva teatar apsurda – Beckettove likove Vladimira i Estragona iz »U očekivanju Godota« i Ionescovu »Instrukciju« ili pak Genetove »Sluškinje«.


Leševi iz ormara




Starija Ibru, koju tumači Valentina Lončarić, brine o svinjama, dok se Mala Ibru, u interpretaciji Nine Sabo, već godinama bezuspješno okušava u umjetničkim, sportskim i praktičnim vještinama. No ispod ove slike mirnog seoskog života krije se jedna posve drugačija, mračna slika prepuna »leševa koji ispadaju iz ormara«.


Ovaj motiv podsjeća na Ionesca – dok njegov profesor u »Instrukciji« ubija svoje učenice, sestre u »Svinjama« na razne okrutne načine otimaju i ubijaju profesore iz grada i zakopavaju ih u improviziranom groblju u vlastitom vrtu.


Njihove žrtve su i njihovi roditelji, a posebno je groteskna scena u kojoj sestre priređuju rođendansku proslavu s kosturom oca u dječjim kolicima (ovaj motiv može prizvati i film »Psiho«).


Pritom su jezovito poremećeni obiteljski odnosi preslika medijski posredovane stvarnosti, prepune nasilja. Prisjećanje na prošlost otkriva i traume iz djetinjstva sestara, koje u posve poremećenom svijetu postaju krvoločne ubojice.


U tom svijetu izokrenutih vrijednosti red pjesme i plesa, Čajkovskog i baleta, izmjenjuje se s hladnokrvnim umorstvima. No taj univerzum koji su kreirale sestre, koje su istovremeno jedna drugoj i mučiteljice i spasiteljice, s pomorom svinja polako se počinje raspadati, no kao i kod Ionesca – grozomorna igra i dalje se nastavlja…


Komorna izvedba


U predstavi »Svinje« zanimljivo je riješena scenografija – u pozadini je maketa (Drago Dolenc) s detaljem kuće u kojoj žive sestre i njihova farma s figuricama svinja, dok je u prvom planu dnevna soba s kičasto uokvirenim svinjskim glavama.


Redateljica Morana Dolenc dobro je vodila glumice Valentinu Lončarić i Ninu Sabo u njihovoj bizarnoj glumačkoj suigri, a tekstove pjesama potpisuju Valentina Lončarić, Morana Dolenc i Nina Sabo. Nina Sabo također je i kostimografkinja, autor glazbe je Mark Mrakovčić, a oblikovatelj svjetla Marinko Radočaj.


Dodajmo i da je riječka premijera »Svinja« izvedena komorno, sa zbog pandemije malobrojnom publikom i glumicama na pozornici. Kazališna družina CLOU umjetnička je organizacija osnovana 2016. godine. Osnivačice su glumice Nina Sabo i Valentina Lončarić, koje unazad nekoliko godina sudjeluju na novijoj nezavisnoj kazališnoj sceni Rijeke.