Gradska galerija Crikvenica

“Karbon i novi Karbon” Tee Bičić: Labinska rudarska prošlost kao izvor nadahnuća

Kim Cuculić

Karbon i novi Karbon

Karbon i novi Karbon

Karbon je dio moga crnoga, moje prošlosti, prošlosti moje obitelji, mojih korijena...



CRIKVENICA – Izložba Tee Bičić pod naslovom »Karbon i novi Karbon« bit će otvorena u Gradskoj galeriji Crikvenica u petak, 5. lipnja, u 20 sati. Kako je ovim povodom napisala povjesničarka umjetnosti Branka Arh, ovi su radovi logičan nastavak slika iz serije »Karbon«.


– Razvijaju neke nove situacije koje spajaju plohe u jedinstvenu kompoziciju. Otvaraju svojevrsna vrata, odnosno prolaze u neku drugu protežnost. Ne znamo što nas čeka s druge strane, ali dok putujemo, dok se krećemo, živimo, pojašnjava Tea. Nazivi slika (Karbon) i morfološke preobrazbe suprotstavljenih crno-bijelih odjeka vode nas do izvora nadahnuća – do aluzija na povijesni kontekst labinske rudarske prošlosti i na autoričinu ukorijenjenost u nasljeđe ugljenokopa.


Unutarnje lice


Reći će: »Karbon je dio moga crnoga, moje prošlosti, prošlosti moje obitelji, mojih korijena. Koliko god u postupku skrivala svoje unutarnje lice i koliko god nastojala na impersonalnosti slike, težak trag crnog kaligrafizma i umireni tijekovi guste bjeline odaju njezinu osobnost i subjektivnu nazočnost. Ali važno joj je izraziti ideju, zadržati esenciju i nedvosmislena rješenja. I biti uvijek u blizini minimal-arta. Na taj način aktualizirati suvremenost. I potvrđivati svoju autentičnost – napisala je Arh.




Tea Bičić je nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia u klasi prof. Paola Tessarija. Izlagala je na trideset i pet samostalnih izložaba i sudjelovala na više od sto skupnih izložaba u Hrvatskoj i u inozemstvu. Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u brojnim gradskim i privatnim zbirkama. Članica je HDLU-a Istre.