Od 6. svibnja

Galerija Juraj Klović: Samostalna izložba Marijana Mavrića za 80. rođendan

Kim Cuculić

Kako u popratnom tekstu podsjeća mr. sc. Jasna Rodin, Mavrić je prepoznatljiv po svojem stilu i jedinstvenom opusu



RIJEKA – Samostalna izložba Marijana Mavrića bit će otvorena u petak, 6. svibnja u Galeriji »Juraj Klović« u 20 sati, a nastala je kako bi zajedno proslavili 3. maj – 80. rođendan autora i Dan oslobođenja Rijeke. Kako u popratnom tekstu podsjeća mr. sc. Jasna Rodin, Mavrić je prepoznatljiv po svojem stilu i jedinstvenom opusu.


– Ono po čemu se autorski ističe i pozicionira u širem umjetničkom kontekstu specifičnost je poetike rukopisa i kolorita. Za motive odabire primorski krajolik, suglasje krša i mora, ritam zemlje, vegetacije i tragova čovjeka. U najnovijem ciklusu slike su u osnovi apstraktne… Ponikve i škrape, kamenice, doline, polja, suhozidi i more, osjećajnost i energija sjaje iz njegovih platna punih pozitivizma i ljepote, osvrnula se Rodin.


Marijan Mavrić rođen je 3. svibnja 1942. u Selcu. Grafičku školu završio je u Zagrebu 1960. Prvu samostalnu izložbu imao je 1977. u Crikvenici, a od tada je održao više od 100 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu te je sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Izložba ostaje otvorena do 20. svibnja. (K. C.