HKD na Sušaku

Rijeka ima nešto što čak ni Berlin nema: Slavni Lovro Artuković u Galeriji Kortil

Davor Mandić

Lovro Artuković / Foto: M. GRACIN

Lovro Artuković / Foto: M. GRACIN

Lovro Artuković na konferenciji za novinare je istaknuo da se u Rijeci osjeća sretno, ali i gotovo kao profiter, jer su galerije i muzeji u Berlinu, gdje živi, zatvoreni, dok se u Hrvatskoj izložbe organiziraju i dalje i imaju publikuRIJEKA – Rijeka ima nešto što čak ni Berlin nema. Ima izložbu Lovre Artukovića. Berlin, naime, u kojem autor živi već 20 godina, zatvorio je svoje galerije i muzeje, i mjere su, kako nam je to na konferenciji za novinare rekao sam Artuković, puno oštrije nego kod nas.


Umjetnik je inače doputovao do Rijeke da i sam prisustvuje javnoj prezentaciji svoje izložbe “Usporavanje”, koju će Riječani moći razgledati u Galeriji Kortil od 18. ožujka pa do 24. travnja.


Izložba je u malo drugačijem obliku već prikazana u Zagrebu i Dubrovniku, no za riječku priliku umjetnik je odabrao 25 slika, podijeljenih u četiri ciklusa: “Zlatne folije i odrazi”, “Melankolija noćnih svjetla”, “Posjet ateljeu” i “Izlet”. Slike, iznimno detaljne i poticajne za razgledavanje, pretežno su ulja većih formata, ali ima i manjih te crteža.
Otvorenje izložbe trebalo je biti 18. ožujka, no zbog epidemioloških razloga otvorenja klasičnog ipak neće biti, jer bi ga uz mjere ograničenja sigurno bilio teško i izvesti, a da se one poštuju. Interes za izložbom pretpostavljano je velik te se ovime željelo izbjeći probleme, no voditeljica Galerije Kortil Jolanda Todorović poručila je da oni u Galeriji i uopće Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku strogo poštuju sve mjere i da se ljudi ne bi trebali obeshrabriti te neka ih posjete u radno vrijeme i pogledaju izložbu. Bude li interesa i za grupnu posjetu, oni to u HKD-u, rekla je novinarima Todorović, mogu izvesti.


Foto galerija: Lovro Artuković u HKD-u na Sušaku Foto: Marko Gracin


A novinarima se predstavio i sam umjetnik, vrlo ugodan i skroman u kontaktu, koji je obraćanje otvorio samokritikom svojih javnih nastupa.


– Ja živim u ateljeu i uglavnom šutim. Pa se nemojte čuditi ako ću malo zamuckivati dok govorim. Ovu izložbu nisam stvarao kao izložbu; ovo su sakupljeni radovi zadnjih pet godina, od 2015. do 2020. Zadnji put izlagao sam u Hrvatskoj 2014. pa je to bio neki okvir. Ovdje su slike u četiri ciklusa, koji su, s jedne strane, nastajali paralelno, a s druge ih strane povezuju moje slikarske ideje. Ova izložba bila je prvi put dogovorena u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu, no zbog potresa je odgođena, pa je uskočila Moderna galerija, pa je onda bio Dubrovnik i na inzistiranje Edvina Liverića došla je i u Rijeku.


I uz pomoć Jolande Todorović mislim da smo napravili lijep postav i slike su “dobro sjele” – rekao je Artuković, dodavši da je kao autor sretan, ali i da se osjeća gotovo kao profiter, jer zatvorene galerije i muzeji u Berlinu su realnost, dok se u Hrvatskoj izložbe održavaju i imaju čak i publiku.


Jolanda Todorović je izrazila zadovoljstvo činjenicom da HKD i Galerija Kortil ovom izložbom dočekuju i službeni kraj Europske prijestolnice kulture krajem travnja te pozvala Riječane i sve koji to žele da posjete Galeriju i vide izložbu Lovre Artukovića.


Ulaznica na izložbu je 20 kuna, a studenti i umirovljenici imaju popust.