Izuzetno vrijedno djelo

LJUBO DE KARINA Akademski kipar dobio fotomonografiju

Ingrid Šestan Kučić

Predstavljanje u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja / Snimio Ivica TOMIĆ

Predstavljanje u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja / Snimio Ivica TOMIĆ

Autori Ivica Župan i Fedor Vučemilović na 300 su stranica fotomonografije saželi bogati opus kipara svjetskog renomea. Knjiga je rađena 18 godina i to vrlo studioznoRIJEKA Veliki draški umjetnik, akademski kipar Ljubo de Karina dobio je svoju monografiju naslovljenu upravo njegovim imenom koja je jučer predstavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, gdje je de Karina 1973. godine imao svoju prvu izložbu.


Autori Ivica Župan i Fedor Vučemilović na 300 su stranica fotomonografije saželi bogati opus kipara svjetskog renomea, a izdavanje monografije podržali su Ministarstvo kulture, Općina Mošćenička Draga te gradovi Rijeka i Zagreb.


Skupe igračke


Navodeći kako se ne radi o knjizi koja je nastala na dah, jer je rađena 18 godina Vučemilović je istaknuo kako je fotomonografija studiozno rađena.


Ljubo de Karina / Foto NL arhiva


Ljubo de Karina / Foto NL arhiva

– Ljubo i ja na knjizi smo počeli raditi prije 18 godina, bilo je uspona i padova, ali napravili smo jednu vrlo dobru fotomonografiju rada i djela kipara de Karine. Definitivno je da je ovo moja najbolja fotomonografija, a radio sam puno knjiga tog žanra. Ovo je kompletni opus kipara i izuzetno djelo primijenjene umjetnosti, kazao je Vučemilović.


Ujedno je dodao i da se fotomonografije danas teško prodaju, jer radi se o skupim igračkama, dok je izdavač Zdravko Mihočinec napomenuo kako Art magazin Kontura do sada izdao tridesetak monografija tog tipa, a jučer predstavljeno izdanje svojom kvalitetom ubraja sam u najuži izbor.


– Cilj kao izdavaču bio je da u našem programu imamo umjetnika koji nije samo renomiran, nego je i klasik hrvatske umjetnosti, a Ljubo de Karina ima djelo zadivljujuće kvalitete i vjerujem da ovo nije zadnja knjiga u njegovom radu, istaknuo je Mihočinec.


Originalni Brsečanin


Izražavajući zadovoljstvo što Općina Mošćenićka Draga ima takvog umjetnika načelnik Riccardo Staraj istaknuo je da Općina svoju kulturnu i povijesnu baštinu pretvara u turistički proizvod.


Ljubo de Karina / Snimio Ivica TOMIĆ


Ljubo de Karina / Snimio Ivica TOMIĆ– Mi smo kamenito područje, a mjesto gdje kamen počinje disati i živjeti je Brseč, u galeriji Ljube de Karine. On je originalni Brsečanin koji je bacio svoj kamenčić sve do Japana, naglasio je Staraj.


Sam de Karina istaknuo je da je fotomonografija rezime rada te da knjiga predstavlja konačan rezultat ne samo njegovog rada, već i svih koji su na jučer predstavljenom izdanju radili.