Osamnaesti put

Još dva dana do Noći muzeja. Ovogodišnje izdanje ide pod sloganom “Muzeji su važni”

Kim Cuculić, Bojan Purić

Prijavili su se gradovi i općine iz svih hrvatskih županija - 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem...



RIJEKA – Hrvatsko muzejsko društvo organizira osamnaesti put manifestaciju Noć muzeja u petak, 27. siječnja, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama. Prijavili su se gradovi i općine iz svih hrvatskih županija – 184 muzejske i druge institucije s 449 programa, 100 izložbi, 43 radionice, 31 glazbenim programom, 31 predavanjem i tako dalje. Noć muzeja 2023. koncipirana je kao dinamična manifestacija s fokusom na važnu ulogu muzeja u zajednici, na dobre i pozitivne muzejske prakse, različite suradnje i razmjenu znanja, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i muzejske publike. Stoga je i tema ovogodišnje Noći muzeja – »Muzeji su važni!« – odgovarajuća u vremenu različitih kriza i nesigurnosti s jedne strane i potrebe čovjeka za novim spoznajama, doživljajima, edukacijom i u konačnici zabavom, s druge strane.


Stručna vođenja


Iz Muzeja grada Rijeke najavljuju da će muzejska vrata biti otvorena već u 18 sati, a uz slobodan ulaz, posjetitelje čekaju i posebni programi. Palača šećera otvorena je toga dana od 18 do 24 sata. U njoj se može pogledati stalni postav o povijesti grada na Rječini (na prvom katu) i postav o industrijskoj lokaciji »Benčić« na kojoj se Palača nalazi (»slatka priča« na drugom katu). Tko želi pogledati eksponate na oba kata uz stručno vodstvo, može se priključiti vođenim grupama u 20 i u 22 sata.


Zgrada »Kockica« otvorena je u isto vrijeme, od 18 do 24 sata. U njoj se može pogledati upravo postavljena izložba »Linearne spiralne fuzije« Dražena Filipovića Pegle. U skladištu na Žabici otvorena je izložba »Riječki torpedo – prvi na svijetu«. Može se razgledati od 18 do 22 sata. Zainteresiranima za stručno vođenje dobro je biti tamo u 20 sati, kada kreće vođena tura izložbom. Tiskane publikacije Muzeja grada, kao i suveniri, mogu se kupiti po sniženim cijenama. Za najmlađe se u Palači šećera organiziraju dvije poučno-kreativne radionice – »Escape room« i »Izradi sovu«.




Programi Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka odvijat će se od 18 sati na lokacijama u Guvernerovoj palači, Muzejskoj zbirci Kastavštine, Memorijalnom centru »Lipa pamti« te u Zavičajnom muzeju Drenova. Bit će predstavljena knjiga dr. sc. Branka Belamarića »Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja«, održani koncert učenika Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova i radionica oživljene povijesti za djecu, kao i stručna vodstva. Moći će se družiti i s autoricom dr. sc. Teom Perinčić u postavu izložbe »Djetinjstvo iza željezne zavjese«. U Memorijalnom centru »Lipa pamti« bit će otvorena izložba »Maškare i zvončari Lipe«, a u Zavičajnom muzeju Drenove održat će se niz predavanja. Ulaz u muzej na svim lokacijama bit će besplatan, a moći će se iskoristiti i promotivne cijene na tiskana izdanja Muzeja.


Edukativne aktivnosti


Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka bit će otvoren za posjetitelje od 18 do 23 sata. Posjetitelji će besplatno moći razgledati izložbe Raffaele Crispino i Ines Matijević Cakić. U 19 sati održat će se besplatno vodstvo kroz obje izložbe, a u 19.30 te 20.30 sati natupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica pod vodstvom koreografkinje i pedagoginje Kate Foley.


U Noć muzeja uključili su se i Prirodoslovni muzej Rijeka i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi. Prirodoslovni muzej najavljuje besplatan ulaz u Muzej za sve posjetitelje, druženje uz toplo piće i kroštule, kao i edukativne aktivnosti za djecu i obitelji, predstavljanje uzoraka i muzejskih predmeta u zbirkama Muzeja, stručno vodstvo kroz izložbu, kviz, a u 21.30 sati počinje koncert grupe Padre.


Posjetiteljski i Interpretacijski centar Kraljevica bit će otvoreni za sve građane koji se žele uputiti u povijest dvorca Nova Kraljevica u kojem se muzej nalazi, ali i saznati nešto više o bogatoj povijesti Frankopana. Na stranicama Noći muzeja najavljena je i angažirana izložba »Teške boje – kratak let« u riječkoj Relativnoj galeriji u organizaciji Kreativne industrije Europe, a predstavlja konceptualne radove koji ukazuju na različite probleme današnjice: ratove, krize, ekologiju, digitalnu alijenaciju, nepravde i nejednakost, kao i zahtjev da se aktivno reagira ne ove, koliko svjetske, toliko i probleme koji nas se u velikoj mjeri i osobno tiču. Izložba će biti otvorena u 19 sati.


Žena i crteži


Dva izložbena prostora, oba u nadležnosti Lošinjskog muzeja, imat će različite programe u petak u povodu Noći muzeja. U matičnoj zgradi lošinjske muzejske ustanove, palači »Fritzi« u Ulici Vladimira Gortana, tema je »Žena«. Zainteresirani građani pozvani su sudjelovati izlaganjem predmeta iz vlastitih domaćinstava, koji će predstavljati supruge, majke, kćeri, sestre, prijateljice, kolegice, a kako je tema postavljena vrlo široko, tek ostaje za vidjeti koliko će raznovrstan biti taj jednokratni postav, posjetiteljima dostupan u petak od 18 do 23 sata. Do petka, svi koji žele sudjelovati mogu donijeti predmete između 9 i 11 sati kustosici Marijani Dlačić u palaču »Fritzi« ili se najaviti na telefon 051/ 233-614.


U Muzeju Apoksiomena, u petak će, također od 18 do 23, publika moći pogledati izložbu »Noć muzeja – veličina malog crteža«, manji dio crteža iz fundusa Zbirke »Mihičić«, najavila je kustosica Martinela Mužić.