"Mizanscena"

Izložba umjetnice Lane Stojićević u Galeriji Filodrammatica

Kim Cuculić

Lana Stojićević: "Fasada"

Lana Stojićević: "Fasada"

Otvorenje 16. studenoga u 19 sati u Galeriji Filodrammatica



Izložba »Mizanscena« multimedijske umjetnice Lane Stojićević bit će otvorena u četvrtak, 16. studenoga, u 19 sati u Galeriji Filodrammatica. Nakon uprizorenja u Splitu, Osijeku i Grazu, izložba ove šibenske umjetnice okuplja i prvi put u Rijeci predstavlja četiri serije fotografija – »Crno brdo« (2015.), »Fasada« (2018.), »Sunny Side« (2018.) i »Betonicus« (2020.).


Riječ je o fotografskim performansima koji su nastali sličnim principom: imaginarni narativi inspirirani lokalnim specifičnostima vizualizirani su pomoću site-specific kostima, maketa i rekvizita. Lana Stojićević je vizualna umjetnica koja djeluje u području umjetničkog istraživanja.


Performativnim i insceniranim serijama fotografija, kostimima, rekvizitima i arhitektonskim maketama istražuje teme poput divlje gradnje, arhitektonskog i industrijskog nasljeđa, zagađenja okoliša, suvremenih neostilova, devastacije kulturne baštine i transformacije krajolika kao posljedice masovnog turizma.




Postavom i sadržajem njezine riječke izložbe dominira građevinska estetika, pokazujući transformacije krajolika čija se futuristička vizija iz prošlosti danas odaje kao pseudo-historijska.


Građani su u tim vizijama lišeni bilo kakve uloge, kao i glavni lik umjetničine imaginarne tragedije Betonicus, betonski stup apartmanskog zdanja koji u stihovima sanjari da je mramorni antički stup koji je na splitski antički trg Peristil postavio sam Dioklecijan.


Lana Stojićević (1989., Šibenik) diplomirala je 2012. na Odsjeku za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu.


Izložbu je uz slobodan ulaz moguće posjetiti do 7. prosinca, radnim danima od 11 do 13 i od 16 do 20 sati, i subotom od 16 do 20 sati. Organizator je Drugo more.