Zavičajni muzej Ozalj

Impozantna izložba kolekcionara Admira Glavaša. “Slava moderni” slavi Slavu Raškaj

Kim Cuculić



U Zavičajnom muzeju Ozalj otvorena je impozantna izložba »Slava moderni« kolekcionara Admira Glavaša. Glavaš je, uz Stjepana Bezjaka, kustosa izložbe, ujedno i ravnatelja Zavičajnog muzeja Ozalj, javnosti predstavio 76 umjetnina, od toga 74 premijerno. Polovinu postava izložbe čine djela Slave Raškaj, a izloženi su i radovi Vlahe Bukovca, Bele Čikoša Sesije, Filipa Konrada, Ivana Tišova, Mencija Clementa Crnčića, Roberta Auera, Otona Ivekovića, Celestina Mate Medovića, Ferde Kovačevića, Nikole Mašića i drugih. Upravo stoga u samom nazivu izložbe odana je počast, kako hrvatskoj moderni, tako i velikoj Slavi Raškaj kojoj je u rodnom Ozlju osmu godinu zaredom posvećen cijeli ožujak kroz manifestaciju Mjesec Slave Raškaj.


Duša slikarice


Svečano otvorenje okupilo je brojne zaljubljenike u umjetnost, među kojima su bili akademski slikari Antun Mateš, Antun Krešić i Slobodan Radić, povjesničarka umjetnosti Branka Stergar, kolekcionar Darko Kalečak, profesorica Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Zvjezdana Jembrih, ravnateljica Muzeja grada Karlovca Hrvojka Božić, gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak, kao i njezina prethodnica na mjestu gradonačelnice Gordana Lipšinić. Sve njih prigodnim riječima pozdravili su dr. sc. Vlado Mikšić, povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke županije te dr. sc. Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica županice Karlovačke županije, a otvorenje je uveličao nastup splitskog gudačkog kvarteta Vivus u sastavu Valter Lovričević (violina), Mesud Glavaš (violina), Mislav Salopek (viola), Katarina Evetović (violončelo).


»Ozalj kao grad i kao simbol za mene je jako važan. Naime, kada sam došao do prvih radova Slave Raškaj, osjetio sam posebnu empatiju i senzibilitet prema slikarici iz čije duše proizlazi meni tako drago cvijeće, ali i more, pejzaži… To me potaklo na stvaranje kolekcije njezinih radova da bi se na kraju sve to proširilo na modernu. Smatram da, kao kolekcionar, ne smijete biti previše široki u opusu kako biste uspjeli stvoriti kolekciju vrijednu pažnje i vrijednu gledanja«, rekao je kolekcionar Admir Glavaš, po struci magistar elektrotehnike, ali i pjesnik, glazbenik i sportaš.


Vrhunska djela




»Zbog ranije suradnje s gospodinom Glavašem bio sam upoznat s vrhunskim djelima iz njegove kolekcije, no kada smo ih izložili ovdje u muzeju, svima nam je postalo jasno da je ovo najvrjednija izložba postavljena u Ozlju. Vjerujem da će u radovima modernista uživati brojni posjetitelji kojih u našem muzeju ne manjka, čak ni u ovim kriznim godinama te da će izložbu posjećivati sve do 11. travnja do kada je otvorena«, naglasio je ravnatelj i kustos Stjepan Bezjak.


Ovom izložbom dodatno se skreće pažnja na značaj Slave Raškaj čiji je rad, prema mnogim likovnim stručnjacima okupljenima na izložbi i dalje nedovoljno prepoznat. To se poglavito odnosi na Slavin utjecaj na rad suvremenih hrvatskih umjetnika i umjetnica, na što se posebno osvrnula prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih, viša konzervatorica-restauratorica: »Naša Slava je naša slava. Svi smo imali neki uzor, poticaj i početnu točku u slikarstvu Slave Raškaj. Ona je zapravo još uvijek skrivena, kako njezina duša, tako i djela. Ovom izložbom njezina djela su zabljesnula, vidjeli smo nešto što je pitanje kada ćemo opet vidjeti.«


Koliko je ova izložba važna, naglasio je i dr. sc. Vlado Mikšić, povjerenik za kulturna dobra i voditelj Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije: »Zaista me veseli rad Admira Glavaša i činjenica da je upravo Ozalj izabrao za mjesto izlaganja. Izuzetno je važno da prostori poput ovoga dvorca žive, da se pod starim krovovima zbivaju izložbe i koncerti koji prostore revitaliziraju. Nadalje, posebno nadahnjuje da se izložba otvara kao najljepša najava Mjeseca Slave Raškaj čime se čuva duh umjetnosti ove velike slikarice. I nipošto manje važno, veliko je zadovoljstvo vidjeti entuzijazam i predanost kolekcionara Glavaša koji nam nesebično pruža uvid u vrhunska djela hrvatske moderne.«


O značaju izložbe govorila je i gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak: »Izuzetno sam počašćena, i osobno, i kao gradonačelnica, što je ova najveća i najvrjednija izložba ikada došla k nama, ovdje u Ozalj i što upravo s tom izložbom započinjemo Mjesec Slave Raškaj. Treba reći i to da se zahvaljujući našoj neponovljivoj slikarici nalazimo na kulturnoj ruti impresionista, jedini u Hrvatskoj.«P


»Slava Dori«


U tjednu posvećenom skladateljici Dori Pejačević u »Lisinskom« je otvorena izložba djela Dorine suvremenice Slave Raškaj pod nazivom »Slava Dori«. Putem 15 radova iz zbirke »Kovačić – Mihočinec« zapravo je slavljenje dviju velikih hrvatskih umjetnica koje su stvarale u gotovo identičnom geografskom prostoru i vremenu i čiji su talenti zadužili hrvatsku umjetnost i kulturu. Izloženi su radovi Slave Raškaj koje je stvarala tijekom svojih najplodonosnijih godina, od 1895. do 1902. godine. Izložba je otvorena za javnost do nedjelje, 5. ožujka, dana kada obilježavamo 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević.