Polarna ekspedicija

Gostujuća izložba ”Jadranski pomorci na Arktiku” postavljena ne sveučilišnom Kampusu

Portal Novi list

Foto UNIRI

Foto UNIRI

Izložba je posvećena 150. obljetnici austrougarske polarne ekspedicije. Otkrila je Zemlju Franje Josipa gdje otada postoji i rt Fiume



Na vanjskim je izložbenim panelima na sveučilišnom Kampusu postavljena gostujuća izložba Jadranski pomorci na Arktiku.


Autori izložbe su Miljenko Smokvina i suradnik Milorad Stanić, a organizatori su Lions club Quarneroli Lovran u suradnji s Podružnicom Rijeke Hrvatske matice iseljenika.


Izložba je posvećena 150. obljetnici austrougarske polarne ekspedicije tijekom koje je otkriven i otočni arhipelag Zemlja Franje Josipa na kojem otada postoji i rt Fiume.




U ekspediciji je, od 24 člana posade, sudjelovalo i 12 hrvatskih mornara, većinom s Kvarnera koje su vođe ekspedicije nazvali Quarneroli, označavajući time izuzetno sposobne pomorce.


Izložbom se želi ukazati na doprinos hrvatskih mornara ovom istraživanju te naglasiti važnost hrvatske pomorske tradicije i baštine kao i činjenicu da su mnogi hrvatski pomorci svojim djelovanjem ostavili trag i u iseljeništvu.


Miljenko Smokvina, samostalni istraživač hrvatske povijesne baštine na sveučilišnom je Kampusu istoga dana, a na poziv Društva matematičara i fizičara Rijeka, održao predavanje pod nazivom ”Znanstvena baština Austro-ugarskih arktičkih ekspedicija 1872.-1874. i 1882.-1883. i klimatske promjene danas”.


Izložbu je moguće pogledati do 31. ožujka 2023.