Akademski kipar

FOTO “Računam na tebe 110%”: Skulpture i crteži Svjetlana Junakovića izloženi u Kortilu

Claudia Bošković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Autor se predstavio probranim spojem crteža i skulptura, koji pokrivaju njegov desetogodišnji rad



U Galeriji Kortil predstavljena je izložba Računam na tebe 110% akademskog kipara Svjetlana Junakovića.


Foto galerija: Izložba Svjetlana Junakovića u Kortilu Foto: Ana Križanec


Riječkoj kulturnoj javnosti autor se predstavio probranim spojem crteža i skulptura, koji pokrivaju njegov desetogodišnji rad.


Radovi u izboru Svjetlana Junakovića i povjesničarke umjetnosti Branke Arh neka su potpuno nova djela, ali i ona izlagana u Gliptoteci HAZU u Zagrebu, 2015., Muzeju za umjetnost i obrt 2020., te Galerije Forum 2022. godine.





– Motivi su različiti, vodim se time da radim nešto što je zanimljivo, što se tiče tema, one su također raznolike, sve može biti tema – od sporta do junaka koji umiru, inspiracije metafizičkim, pušača, animalistike, objasnio nam umjetnik.



Jedna od glavnih autorovih inspiracija svakako jesu i utjecaji etruščanske umjetnosti, koji u modernijoj inkarnaciji prožeti duhom groteske i ironije funkcioniraju poput svojevrsnog komentara na suvremeno društvo.



Svjetlan Junaković akademski je kipar i redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je kiparstvo na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu 1985. godine.



Od tada samostalno izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Kontinuirano se bavi crtežom, ilustracijom, animacijom i skulpturom, autor je brojnih autorskih knjiga za djecu, koje su izdane u više od trideset zemalja svijeta i koje su nagrađivane s desecima međunarodnih nagrada.



Izložba ostaje otvorena do 26. travnja, radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.


Foto Ana Križanec