Drugo more

“Bez naziva”. U Galeriji Filodrammatica izlaže splitski umjetnik Viktor Popović

Ervin Pavleković

Foto Darko Škrobonja

Foto Darko Škrobonja



RIJEKA – U organizaciji udruge Drugo more, u četvrtak 5. listopada u 20 sati u Galeriji Filodrammatica, otvara se izložba »Bez naziva (Arhiv Filodrammatica)« splitskog umjetnika Viktora Popovića, poznatog po preciznim i elegantnim site-specific instalacijama koje često nastaju u dijalogu s povijesnim i fizičkim kontekstom izložbenog prostora.


U zgradi Filodrammatice izgrađenoj 1890. godine brojni su pojedinci i umjetnici tijekom 130 godina ostavili trag u sjećanjima ljudi, arhivskim zapisima i dokumentaciji, kao i u fizičkom prostoru te zgrade. U potrazi za njima, Popović je u Državnom arhivu u Rijeci pronašao četiri fotografije Ilaria Carposia koje prikazuju izvorni oblik pročelja i interijera Filodrammatice, a poslužile su mu za izgradnju grafičkog dijela izložbe.


Materijal korišten u izradi grafika metodom sitotiska pritom je prikupljen u samoj zgradi, a ovi »duhovi« fotografskih predložaka, izloženi kao serija grafika, ukazuju na neminovnu razgradnju izvornih ideja i materijalnih ostvarenja protokom vremena. Procesu nestajanja, izraženom u spomenutim monokromatskim grafikama, Popović suprotstavlja instalaciju temeljenu na svjetlu, koja ukazuje na postojanje života koji se odupire entropiji, odnosno onome što vrijeme sa sobom nosi. Fotografije interijera izrađene u boji i izložene na lightboxovima postavljenima na namještaju koji pripada zgradi, predstavljaju istovremeno i kontrast i suputnika oronuloj građevini. Dijalog grafičkog i instalacijskog postava, statičnog i dinamičnog principa, te privida reda koji prikriva propadanje u grafikama i kaosa koji zapravo sadržava red i opire se propadanju u instalaciji, sažimaju intelektualno i emocionalno iskustvo korisnika i posjetitelja Filodrammatice o Filodrammatici.




Viktor Popović je diplomirani umjetnik koji živi i radi u Splitu, a izlagao je u galerijama, muzejima i alternativnim izložbenim prostorima u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više stipendija i nagrada, a njegovi radovi nalaze se u kolekcijama značajnijih javnih institucija u zemlji.


Izložba ostaje otvorena do 26. listopada, a ulaz je slobodan.