Priznanje hrvatskom pjesniku

Goran Gatalica osvojio nagradu za haiku u Japanu: “Živim ono što pišem”

Jakov Kršovnik

Goran Gatalica, privatna arhiva

Goran Gatalica, privatna arhiva



RIJEKA – Hrvatski pjesnik Goran Gatalica osvojio je nagradu »Katanogahara Monogatari« na četvrtom izdanju natječaja »Star Haiku Contest«, koji se organizira u japanskom gradu Katanu. Natječaj je bio otvoren za haiku pjesme s temom zvijezda te je prijavljeno 3.817 pjesama, od isto toliko autora iz 39 zemalja svijeta, budući da se svaki autor mogao prijaviti samo jednom pjesmom. Ukupno je dodijeljeno 12 nagrada u isto toliko kategorija.


Gatalica je nagrađeni haiku napisao na engleskom jeziku: »victims of war/replacing the stars/one by one«, a hrvatski je prijevod: »žrtve rata/zamjenjuju zvijezde/jedna po jedna«.


Po zvanju je fizičar i kemičar, a uz haiku pjesme piše i na kajkavskom dijalektu te hrvatskom jeziku.




Dosad je objavio pet knjiga pjesama te nam je u telefonskom razgovoru kazao kako mu je čast što je osvojio nagradu.


– Strastveno i predano radim, živim ono što pišem, a kada nagrada dođe uvijek je dobrodošla.


Haiku pišem izvorno na engleskom jeziku, vježbam i učim engleski, jer je potrebno dobro poznavati jezik kako bi se izrazila pjesnička misao. Ideje su naravno univerzalne, ali ih je važno znati i jezično oblikovati, kaže nam Gatalica. Nagradu je primio na daljinu, online, no jedva čeka posjetiti Japan.


– Čekam da mi kći malo poraste pa da zajedno s njom i suprugom posjetim Japan, nadam se kroz par godina.


Za sada radim na unapređivanju odnosa između haiku pjesnika i prevoditelja iz Hrvatske i Japana, zaključio je naš sugovornik.