STIH

U Malinskoj dan pjesnika i pjesništva proslavljen nagrađivanjem autora

Mladen Trinajstić

Foto Milovan Kirinčić

Foto Milovan Kirinčić

U hotelu Malin održano je završno događanje literarnog projekta "Utoplimu krčku zimu"



U malinskarskom hotelu Malin ovog je tjedna, na sam dan početka proljeća, obilježen i proslavljen Međunarodni dan poezije, odnosno dan pjesnika i pjesništva. I ovog puta, već desetu godinu zaredom, predstavnici nezavisnog portala otok-krk.org i Multimedijalne udruge Krčka beseda tradiciju obilježavanja Međunarodnog dana poezije podržali su održavanjem završnog događanja literarnog projekta »Utoplimo krčku zimu«, okupivši i udruživši pri tom brojne pjesnikinje, pjesnike ali i ljubitelje stihova s cijelog otoka Krka, kvarnerskih otoka, Rijeke i Istre.


Nagrađeni


U prvom dijelu prigodnog slavljenja pjesništva, odnosno poezije i onih koji je stvaraju uručena su priznanja i nagrade najboljim sudionicima pjesničkog natječaja »Mozaik života« koji su organizatori svečanosti upriličili početkom ove godine.


Ocjenjivački žiri u čijem su sastavu bile Daria Papa, Ema Jedrlinić i Ivana Vladilo odabrao je po 3 najbolje pjesme u dvije kategorije. Nagrađenima za pjesme na standardnom hrvatskom jeziku – Toniju Valkoviću iz Rijeke, Ivici Brusiću Bruju iz Brusića i Marici (Maji) Tomulić Kurelić iz Supetarske Drage zaslužena priznanja i prigodne nagrade uručio predsjednik »Krčke besede« i urednik portala otok-krk.org Milovan Kirinčić.





Njemu je čast pripala uručiti i nagrade i priznanja nagrađenim autoricama pjesama na čakavskom jeziku. Specijalnu plaketu Elfrida Matuč Mahulja za najbolju pjesmu po prosudbi žirija dobila je tako Marina Valković iz Vrbnika.


Priznanja su pak dobile autorice drugoplasirane pjesme Elis Konović iz Barbana, kao i trećeplasirane Marija Volarić Maksica iz Vrbnika. Svi nagrađeni i nagrađene, imali su priliku pročitai svoje nagrađene poetske radove.


Slap stihova


U nastavku programa čitajući svoje pjesme predstavili su se pjesnikinje i pjesnici koji imaju objavljenu najmanje jednu samostalnu zbirku pjesama, pa su u Malinskoj okupljeni ljubitelji pisane riječi mogli uživati u poetskim kreacijama Antonije Martinčić Hržić, Damira Marasa, Elis Konović, Franciske Rubinić Gržetić, Jadranke Orlić, Marice (Maje) Tomulić Kurelić, Marije Šenk, Marije Trinajstić Božić, Marije Volarić Maksice, Marina Turčića, Marine Valković, Marija Viškovića, Matea Balabana, Miroslava Borića, Nevena Barca, Nina Bijelca, Tonija Valkovića, Vanje-Biance Michelazzi, Vere Miš i Zdravke Meštrović Žulić.


Spomenimo i da je u glazbenom dijelu programa nastupio dubašljanski trio Marija Cerović, Vera Butković i Ivan Šabalja, izvodeći stare napjeve s otoka Krka, a poseban pečat večeri pjesništva i pjesnika dao je kantautor iz Grižana Neven Barac.