NAJAVA OVOGODIŠNJEG IZDANJA

FOTO U Galeriji Artsada u Voloskom otvorena izložba „U iščekivanju Mandraća“

Aleksandra Kućel Ilić

snimila: Angela Maksimović

snimila: Angela Maksimović

Glavni akteri izložbe su prošlogodišnji pobjednici „Mandraća“ i to Saša Jantolek, Iva Starac i Marijana Varašanec



VOLOSKO – „U iščekivanju Mandraća“ naziv je izložbe koja je danas otvorena u Galeriji Artsada u Voloskom kao najava ovogodišnjeg izdanja međunarodnog slikarskog natječaja „Mandrać – Mandracchio 2023.“ koji će se održati 26. i 27. kolovoza u Voloskom. Glavni akteri izložbe su prošlogodišnji pobjednici „Mandraća“ i to Saša Jantolek, Iva Starac i Marijana Varašanec, autori koji aktivno djeluju na području Primorsko-goranske županije, a svojim je stvaralaštvom svakodnevno obogaćuju. Kustosica izložbe koja ostaje otvorena do 20. kolovoza je Matea Bakotić, voditeljica Galerije Artsada, a moguće ju je posjetiti i razgledati od utorka do nedjelje od 18 do 21 sat uz slobodan ulaz.



– U Galeriji Artsada može se doživjeti apstraktne kukce Saše Jantoleka, bića koja se nalaze na granici realnosti i snova, prikazana u različitim oblicima, nalik čovjeku. Ona se kreću, gmižu i skaču. Svojim stvaralaštvom Jantolek propituje čovjeka, njegova stanja, njegove težnje, ali i njegove poglede na svijet u kojem se nalazi. Uz kukce, mogu se vidjeti pejzaži sjećanja Ive Starac, prikazi krajolika sa specifičnom topografijom Kvarnera na kojem autorica odrasta. Starac povezuje odnos unutarnjeg, emocionalnog krajolika s onime koji nas obavija ne bi li pronašli poveznicu, vlastito mjesto u istome. Naposljetku, posjetitelje ispraćuje igra svjetlosti Marijane Varašanec, igra sjenki u funkciji fluidne, nepostojane stvarnosti.





Prikazi mora koje je dublje od onoga što vidimo, od onoga što znamo. Varašanec govori o moru koje priča, o prolaznosti koju je sačuvalo u trajnoj formi, formi vode – naveli su iz Galerije Artsada o ovoj izložbi koja je odlična uvertira u pravu likovnu poslasticu na kraju kolovoza – vološćanski međunarodni slikarski natječaj „Mandrać“.