Riječki sajam knjige

POGLEDAJTE VIDEO: Dobitnik VBZ-ove nagrade za neobjavljeni roman Žarko Jovanovski

Hina

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"To je roman ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav - vizualan, kinetičan, logoreičan - više gleda i sluša nego čita..."



RIJEKA – Dobitnik VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman za 2020. je zagrebački underground pjesnik, prozaik, kantautor, grafičar i strip-crtač Žarko Jovanovski za “Pizzeria Europa”, objavljeno je na otvaranju 13. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vrisak.


Odluku o laureatu VBZ-ove nagrade donio je žiri u sastavu – Zoran Ferić (predsjednik žirija), Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić, a nagrada se sastoji od novčanog iznosa od stotinu tisuća kuna i distribucije romana u širokoj knjižarskoj mreži.


Kako je rekla Jagna Pogačnik, obrazložući odluku žirija, roman nije klasična mainstream proza. “To je roman ceste, gotovo film, jer imate dojam da se takav – vizualan, kinetičan, logoreičan – više gleda i sluša nego čita”, istaknula je dodavši kako je Pizzeria Europa” priča o predanosti umjetnosti, pa i onda kad je ta predanost ravna samoubilačkom poduhvatu.


Vratoloman, drzak i dobro napisan roman




“Roman vratoloman i drzak, oštrouman i duhovit, a istodobno precizno ustrojen i dobro napisan, poput zločestoga je dječaka s finim manirima – lako ga je voljeti”, smatra Pogačnik.



U romanu se opisuje putovanje trojice underground prerformera na turneji od Zagreba, preko Beča do slovačke Trnave. “Tri drumska pjesnika improviziraju, izlažu se užicima, a još više pogibeljima, vrludaju između ludila i smrti, ali ostaju srčani i svoji”, stoji u obrazloženju žirija.


Žarko Jovanovski rođen je 1966. u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Objavio je desetak glazbenih albuma s bendovima s kojima je svirao, poput Electric Žare, Geler Feler, AbnorMalan i Duo List. Izdao je i deset knjiga poezije te strip-album. Dobitnik je nagrade za najbolju erotsku pjesmu na međunarodnom natječaju u Mariboru 2017., a te iste godine i nagrade za najbolju knjigu poezije Hrvatskoga književnog društva (HKD) izvan okrilja HKD-a. Bavi se grafičkim dizajnom. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika a nije član ni jedne strukovne udruge.


Posebne okolnosti


Nagradu su mu uručili Mladen Zatezalo u ime izdavačke kuće VBZ i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar.


U uvodnom dijelu glavni urednik VBZ-a, organizatora festivala, Drago Glamuzina istaknuo je da je ovogodišnje izdanje priređeno u posebnim okolnostima epidemioloških okolnosti te je bilo vrlo zahtjevno za organizaciju. Do zadnjega dana su važni i poznati europski pisci imali dobru volju doći na festival, ali su morali odustati jer je Hrvatska u njihovim zemljama proglašena zemljom povećanog rizika.


Festival će se u glavnini održati u novom prostoru Exportdrva u središtu Rijeke, dovoljno prostranom da se može održavati razmak među posjetiteljima, naveo je. Održat će se tridesetak promocija knjiga,a festival je posvećen književniku Bekimu Sejranoviću, rekao je Glamuzina.


13. Vrisak otvorio je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalivši se organizatorima na upornosti te naporima da se festival održi i ove godine, te da Rijeka i dalje ima sajam i festival knjiga.


Ovogodišnji Vrisak održava se pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, programa Kreativna Europa Europske unije, projekta Rijeka 2020., Tradukija i Hrvatske gospodarske komore-Zajednice nakladnika i knjižara.