Predstavljena monografija

Cvijeta Job – majstorica minijature: Izdanje koje je vrijedan prilog sagledavanju minijaturnog slikarstva

Kim Cuculić

Rhea Ivanuš, Branka Arh i Branka Hlevnjak / S. DRECHSLER

Rhea Ivanuš, Branka Arh i Branka Hlevnjak / S. DRECHSLER

Povjesničarka umjetnosti Branka Arh posebno se osvrnula na opatijsko i riječko razdoblje Cvijete Job



RIJEKA – U riječkom Ogranku Matice hrvatske predstavljena je monografija »Cvijeta Job – majstorica minijature« čije su autorice Branka Hlevnjak i Rhea Ivanuš. Knjiga je objavljena u izdanju Design Arta. Ovom prilikom Goran Crnković, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Rijeci, najavio je i promociju u Opatiji za koju je Job bila vezana.


Povjesničarka umjetnosti Branka Arh posebno se osvrnula na opatijsko i riječko razdoblje Cvijete Job. Kako je podsjetila Arh, Job je 1952. godine došla u Rijeku, a od 1953. do 1976. živjela je u Lovranu i u Opatiji, nakon udaje za akademskog slikara Zdenka Balabanića. O riječkim izložbama Cvijete Job za Novi list pisali su Vanda Ekl i Boris Vižintin, a 1968. dobila je Nagradu Grada Rijeke za samostalnu izložbu održanu 1967. u Naučnoj biblioteci u Rijeci.


Branka Arh istaknula je da je opatijski i riječki period ujedno bio i najplodnije i najvažnije razdoblje u stvaralaštvu ove umjetnice. Likovni kritičari isticali su tankoćutnost njezina slikarskog postupka, topli lirizam, ekspresivnost rukopisa, maštovitost i suptilnost.




Branka Arh istaknula je da monografija predstavlja vrijedan prilog sagledavanju hrvatskog minijaturnog slikarstva. O knjizi su govorile autorice, a na promociji su bile i kćeri Cvijete Job – Stana Jeličić i Vesna Balabanić.