Život s Rijekom

Borislav Božić izložbama obilježava 50 godina fotografskog rada i života u Rijeci, otvorena je prva

Ervin Pavleković

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Kako je podsjetio Božić, u Rijeku je došao 1971. godine, na jesen, kada je napravio i svoju prvu fotografiju, a njegova zanesenost gradom i fotografijom traje sve do danas



U Muzeju grada Rijeke je otvorena izložba fotografija kojom se obilježava pedeset godina fotografskog rada srednjoškolskog profesora, člana HDLU-a te predsjednika Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko-goranske županije – Borislava Božića, koji je dobitnik više nagrada i priznanja za svoj umjetnički i pedagoški doprinos u gradu na Rječini.


Na otvorenju izložbe o Božićevu radu govorio je ravnatelj MGR-a Ervin Dubrović, a u ime Grada Rijeke prigodan dar Božiću je uručio gradonačelnik Marko Filipović.


Foto galerija: Otvorena izložba Borislava Božića u Muzeju grada Rijeke Foto: Vedran Karuza


Na riječkoj je fotografskoj sceni, no i šire, ime Borislava Božića sinonim za talent, preciznost, predanost radu, upornost, neumorno vodstvo mladih i talentiranih fotografa i fotografkinja, no i za gotovo poetski način usmenoga izražavanja, pojašnjavanja i promatranja svijeta oko sebe koji je danas, po svemu sudeći, rijetkost.




Kako je podsjetio Božić, u Rijeku je došao još 1971. godine, na jesen, kada je napravio i svoju prvu fotografiju, a njegova zanesenost gradom te uzajamnost grada i njega te njega i fotografije traje sve do danas.


Misterij fotografije


– Već pola stoljeća pokušavam otkriti tajnu slike, a tajna izmiče. Možda je ljepota baš u traganju, u procesu traženja. Putevi i puteljci istraživanja misterija fotografije uvijek su neizvjesni, a rezultati čudesni. Bavim se svim fotografskim praksama – bez ograničenja – jer je cilj u konačnici dobra slika.



U ovih pedeset godina prošao sam kroz raznovrsne pokuse, kemije i alkemije i nisam dokučio tajnu koja se skriva u mračnom prostoru analognih ili digitalnih “kutija”. A sve što je u mraku ili nastaje iz mraka jeste tajna i valja je otkrivati.


Ova je izložba posveta, hommage toj tajni i neizvjesnosti njezina otkrivanja. Ona nije retrospektivna, već su izloženi radovi koji su većinom nastali u 2021. godini, jubilarnoj pedesetoj godini koliko mi traje ova omađijanost slikom.


Ima i analogne i digitalne fotografije, ima i alternativnih fotografskih procesa i, naravno, bezgranično puno eksperimenata. Neizvjesnost je stalni pratilac misterija fotografskog rada, zato što u analognim postupcima koristim fotografske materijale kojima je rok istekao, a i fotografiram aparatima starim 70 ili 90 godina, poluispravnim i nepouzdanim.


Neizvjesnost je i zato što sam pravim, najčešće od kartona, svoje fotoaparate, svoje camere obscure i fotografirajući njima također koristim materijal kojem je prošao rok upotrebe, istaknuo je Borislav Božić.


Intimni zapisi grada


S obzirom na Božićev rad koji traje već pola stoljeća, ove se godine održavaju dvije obljetnice, odnosno dva jubileja – izložba u Muzeju grada Rijeke “Misterij fotografske slike Borislava Božića” i interaktivna izložba “Dijalog” u Galeriji Principij.



Izložba “Misterij fotografske slike Borislava Božića” koja je otvorena u Muzeju grada Rijeke sastoji se od triju segmenata ili tematske cjeline.


Prvi segment, “Kemija, alkemija i magija”, objedinjuje fotograme, cijanotipije i fotografije snimljene starim fotoaparatima i “camerama obscurama”, uz pripadajući tekst koji pojašnjava postupak, slike fotoaparata i “camera obscura” te iste predmete u staklenim vitrinama.


Drugi segment, “Grad usput i na brzinu”, čini niz crno-bijelih fotografija čiji su motivi i sadržaj prizori Rijeke, a sam naslov označava današnje vrijeme jurnjave. Crnilo koje se može vidjeti na fotografijama ima zadaću podcrtavanja i isticanja rasvijetljenog dijela kadra ili dijela grada, a svjetlo ima metafizičko značenje.


Crno-bijele fotografije koje su manjih dimenzija izložene su unutar panoramski, kolorističkih prizora grada prikazanih na većem formatu, a u cjelini su autorovi intimni zapisi grada. Treći segment, “Soba za kontemplaciju”, ujedno čini i treći dio prostora u prizemlju Muzeja u kojem je izloženo trideset fotografija manjeg formata u svijetlim okvirima.


Apstraktan sadržaj manjeg formata potiče na različite asocijacije i razmišljanje, stoga su unutar istoga prostora stolac za odmaranje, stolić, stolna lampa i prazna bilježnica u koju posjetitelji mogu dopisati što žele.


Izložba je postavljena u “Kockici” Muzeja grada Rijeka, a može se pogledati do 12. siječnja 2022. godine.


Druga autorova izložba, “Dijalog”, otvara se 11. prosinca u Galeriji Principij, a trajat će do 20. prosinca ove godine, kada će se u 18 sati održati i razgovor o fotografiji.