Fotografija

Treći element – voda 2023: Čak 82 autora na velikoj izložbi u Galeriji Principij

Katarina Bošnjak

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Najboljom je proglašena fotografija Fight the fear Alekseja Cegnera iz Slovenije



U Galeriji Principij večeras je u organizaciji Fotokluba Rijeka otvorena međunarodna izložba „Treći element – voda 2023“.


Na natječaj se ove godine prijavilo 132 autora iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije, Malte, Rumunjske i Finske sa ukupno 712 fotografija.


Foto galerija: Treći element - voda 2023 Foto: Ana Križanec


Ukupno je naposljetku izloženo 82 fotografije od 82 autora, na što je predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić kazao kako je pokušao napraviti koncept izložbe kroz koju će se moći „pročitati“ sva kompleksnost i slojevitost vode kao životne neminovnosti, vode kao bezgraničnog prostora ljepote i rekreacije, vode kao neiscrpnoga izvora energije.




– Prije petnaestak godina zavrtjelo se nešto u mojoj glavi da je voda važna, i čini mi se da je važna. Proučavajući vodu i živući vodu shvatio sam, a drugi mnogo pametniji od mene su to već napisali, voda je osnovni agens života, bez vode nema života – uveo je u otvaranje izložbe Borislav Božić.


Iako je u natječaju navedeno da će biti pohvaljena tri autora, na kraju je zbog iznimno dobrih fotografija pohvaljeno njih 11, upravo iz razloga što svaka od pohvaljenih fotografija, odnosno autora, pokazuje vrlo visoku razinu kreativnosti.


Pohvaljeni su: Marijo Maduna, Mikro kozmos, Bosna i Hercegovina; Dubravka Kanjski, Iz serije Tri agregatna stanja, Hrvatska; Jussi Helimaki, By the waterfall, Finska; Vladimir Jovanovski, Fellowship, Sjeverna Makedonija; Gordana Nejgebauer, Imati i nemati, Srbija; Valentina Bunić, Lost Soul, Hrvatska; Jurij Pelc, Earth vains, Slovenija; Anja Tomanič, Dying world, Slovenija; Davorka Trbojević, Treptaji, Hrvatska; Maja Stošić, Odmaranje na vodi, Srbija; Ovi D. Pop, The flame 02, Rumunjska.


Najboljom je proglašena fotografija Fight the fear Alekseja Cegnera iz Slovenije. Kako je Božić ukazao, fotografija je crno-bijela, vertikalnoga usmjerenja, a kadrom po vertikali dominira blago zamućeni vodopad, dok je donji dio kompozicije skoro potpuno crn, s tu i tamo pokojim detaljem. Na gornjem rubu te crne plohe, odnosno tla, stoji osoba u bijelom i promatra taj veličanstveni vodopad.


– Oko prvonagrađenog nije bilo niti jednog trenutka dvojbe. Ova fotografija mogla bi služiti, a vjerojatno će i ući u arhivu za moja predavanja na kojima pričam o kreativnoj fotografiji, ima niz slojeva i situacija koje se kroz nju da objasniti što jest dobra fotografija.


Nije svaka fotografija Bogom dana da se prebaci iz kolora u crno-bijelo, dosta autora to radi nevješto, a ovaj autor napravio je pravu stvar – zaključio je Božić.