Fotoklub Rijeka

Krešimir Pavić nagrađen za fotografsko stvaralaštvo

Kim Cuculić

Dobitnik Povelje Krešimir Pavić i Borislav Božić / Foto: FKR

Dobitnik Povelje Krešimir Pavić i Borislav Božić / Foto: FKR

Dodijeljena Povelja  za promociju i afirmaciju riječke fotografije



RIJEKA – Povelja Fotokluba Rijeka, na prijedlog Hrvoja Čopa, ove je godine dodijeljena Krešimiru Paviću za izniman doprinos fotografskom stvaralaštvu te za promociju i afirmaciju riječke fotografije.


Krešimir Pavić rođen je 1950. godine u Rijeci.


Pohađao je Osnovnu školu Brajda gdje stječe i prva znanja o fotografiji od profesora Ristića.




Prva fotografiranja radi ruskim dvookim aparatom Lubitelom, da bi nešto kasnije od vlastitog džeparca kupio njemačku Weru 1.


– Sve više i više naš Krešo, kako ga uobičajeno svi zovu, uranja u fotografski svijet. Intenzivno i s potpunom strašću predaje se fotografiji tako da u vlastitom domu organizira laboratorij za izradu crno-bijele fotografije.


Krešo je i u kemiji i u alkemiji fotografskoga stvaranja.


Poslije završene gimnazije i samosvjesnosti svoga fotografskog rada kao student počinje suradnju s kultnim riječkim omladinskim listom Val. Bio je stalni fotograf ovih avangardnih novina za mlade.


Po završetku studija zapošljava se i sve do umirovljenja radi kao srednjoškolski profesor.


Kao mlad čovjek i već fotografski formiran učlanjuje se u Fotoklub Rijeka gdje susreće doajene riječke fotografije: Milekića, Ostojića, Zuanija itd. i zajedno s njima gradi profil Fotokluba Rijeka, koji je tih sedamdesetih i osamdesetih godina slovio kao jedan od prestižniji klubova u tadašnjoj Jugoslaviji.


Tom dobrom glasu itekako je pridonio i fotografski rad Krešimira Pavića…


Pavić ima i zasluge u organizacijskom radu kluba obnašajući predsjedničku funkciju u drugoj polovini osamdesetih godina.


Iako je zašao u sedamdeset i četvrtu godinu, redovito navraća do svoga i našega kluba i svako toliko ponešto donira…


Dakle, Krešu od njegovih prvih fotografskih koraka iz osnovne škole pa sve do danas vodi strast fotografskog rada i života i zato tu i takvu posvećenost želimo nagraditi našom najvišom nagradom Fotokluba Rijeka – Poveljom, navodi se u obrazloženju.