Jedini primjerak

Unikatni Bugattijev “crni automobil” isporučen anonimnom kupcu za 11 milijuna eura

T.I.

Foto: Bugatti

Foto: Bugatti

Veće ekskluzive od La Voiture Noire ne postoji s obzirom da je proizveden jedan jedini komad. Bugatti nije primao ponude za prodaju, niti pojasnio kako su došli do kupca ili kako je on došao do njih. Govorilo se da bi to mogao biti Christiano Ronaldo koji već u garaži ima tri BugattijaNakon čak 65.000 uloženih inženjerskih sati dorađivanja i finih dizajnerskih detalja, završena je finalna verzija Bugattijevog superauta La Voiture Noire (prevedeno s francuskog – „crni automobil“). Prema objavi na Bugattijevoj stranici, automobil je isporučen neimenovanom „entuzijastu Bugattija“ koji je za ovo zadovoljstvo platio 11 milijuna eura prije oporezivanja.


Automobil je prvi put predstavljen još 2019. godine na sajmu automobila u Genevi.


La Voiture Noire je baziran na još jednom superautu francuskog proizvođača ultrabrzih sportskih automobila, na Chironu koji ubrzava do 100 km/h za 2,4 sekunde i postiže maksimalnu brzinu od 420 km/h uz napomenu da je to elektronički limitirana brzina. Chiron je predstavljen je 2016. i svih 200 komada prodano je prije prve isporuke po startnoj cijeni od 2,4 milijuna eura.Foto: Bugatti
Ipak, veće ekskluzive od La Voiture Noire ne postoji s obzirom da je proizveden jedan jedini komad. Bugatti nije primao ponude za prodaju, niti pojasnio kako su došli do kupca ili kako je on došao do njih. Govorilo se da bi to mogao biti Christiano Ronaldo koji već u garaži ima tri Bugattija, spomenutog Chirona, model Veyron te nedavno nabavljeni Bugatti Centodieci kakvih je napravljeno tek 10. No, na kraju su iz same tvrtke demantirali tu vijest, decidiranom izjavom da slavni nogometaš nije kupac. Ako se novi vlasnik ikad pojavi s njim na cesti, znat će se tko je, ali lako je moguće da ga je kupio bogati kolekcionar koji neće ići s njim na posao nego ga držati ga kao trofej za sebe u garaži.


Iako 8,0-litreni W16 motor s četverostrukim turbopunjačem i 1.479 konjskih snaga dijeli s Chironom, svi vanjski paneli od karbonskih vlakana novi su, a međuosovinski razmak je nešto duži. Bugatti također napominje da svako prednje svjetlo sadrži 25 pojedinačno brušenih elemenata te da je rešetka napravljena 3D printanjem. Sve u svemu, La Car Noire izgleda nešto klasičnije, s oblijim linijama i s manje naglašenim sportskim izgledom u odnosu na Chiron.