Za Guinessovu knjigu rekorda

SSC North America Tuatara skinuo brzinski rekord Bugattija za automobile u serijskoj proizvodnji

P. N.

Foto: SSC

Foto: SSCDo ovog tjedna Bugatti Chiron bio je najbrži automobil na svijetu namijenjen komercijalnom tržištu. Njegov je rekord iznosio 490 km/h. Brzina košta, pa je tako Chiron ujedno i jedan od najskupljih automobila na svijetu s 2,5 milijuna eura za osnovni model.


Kako piše Autonet, prošli tjedan potvrđen je novi rekord brzine za automobile u serijskoj proizvodnji. Riječ je o američkom SSC Tuatari. Test je obavljen na državnoj cesti 160 u Nevadi, u blizini Las Vegasa. U dvije vožnje u dva pravca od 11,2 km na istoj cesti, u jednom smjeru Tuatara je dosegao 484,53 km/h, a u drugom 532,93 km/h. Ukupni prosjek za dvije vožnje iznosio je 508,73 km/h, što je ujedno i novi brzinski rekord za automobile iz serijske proizvodnje. Pravila propisuju da je rekord valjan ako automobil ima gume serijske proizvodnje i pogonjen je gorivom kakvo se toči na benzinskim crpkama.


Tuatara ima 5,9-litreni V8 motor snage 1.750 KS i pogon na stražnje kotače. Njegova cijena niža je od Bugattija i iznosi 1,9 milijuna dolara za model s punom opremom.  Iza akronima SSC krije se Shelby SuperCars, po osnivaču tvrtke Jerodu Shelbyu. Shelby je poznato ime u svijetu sportskih automobila, ali ovaj Shelby nema veze s legendarnim dizajnerom Carrollom Shelbyem koji je 60-ih s Fordom GT40 prekinuo dominaciju europskih automobila na brzinskim utrkama, računajući tu i onu najprestižniju „24 sata Le Mansa“. SSC je već imao najbrži automobil na svijetu Ultimate Aero 2007. godine. Nakon tri godine s trona najbržeg skinuo ga je baš Bugatti s modelom Veyron Super Sport.